Belle - - Smart S Pace S -

ALI­CIA HOL­GAR de­ployed shapely curves within this Bris­bane apart­ment, chan­nelling the lines of the Harry Sei­dler-de­signed build­ing for its co­coon­ing, art-filled core. al­i­hol­gar.com What was the brief? To reimag­ine the space into a lux­u­ri­ous and im­pres­sive apart­ment with a light and welcoming at­mos­phere. What were the chal­lenges of the space and how did you re­solve them? There were three main chal­lenges. Firstly, to un­pack the brief and cre­ate a re­sponse that was har­mo­nious with Harry Sei­dler’s iconic ar­chi­tec­ture. Se­condly, to in­cor­po­rate am­ple space for books and a TV on a large flat wall in the lounge area. Af­ter a num­ber of it­er­a­tions this be­came a full-length curved and can­tilevered wall, which works as an ex­ten­sion of the ar­chi­tec­ture. The last chal­lenge was work­ing with the fluid floor plan. I spent time on site, feel­ing out each space and de­sign­ing cus­tom pieces to suit. In­spired by early ap­proaches to in­te­grat­ing art through sculp­tural forms and or­ganic mu­rals, I com­mis­sioned LAbased artist Jes­salyn Brooks to do a line-work mu­ral. As she be­came com­fort­able with the space, the nar­ra­tive evolved and she cre­ated a pair of orig­i­nal mu­rals called The Avians, which ref­er­ence the apart­ment’s out­look over the city skyline. The hope is that the mu­rals are now part of the ar­chi­tec­ture, em­bed­ded into its story. De­scribe the com­pleted in­te­rior? The space feels im­pres­sive but not in the way you would ex­pect. Through push­ing bound­aries and util­is­ing the el­e­ment of sur­prise, the calm pal­ette is en­riched by a sculp­tural so­phis­ti­ca­tion, which adds new lay­ers of depth, light and shade. What are some favourite el­e­ments? The space is best ex­pe­ri­enced as a whole where the sum of many im­por­tant parts can be fully ap­pre­ci­ated. An over­ar­ch­ing joy is the sym­bio­sis that was achieved with the ar­chi­tec­ture through a play on curves and can­tilevers. What in­formed the se­lec­tion of art, fur­ni­ture and fit­tings? The curves and ar­chi­tec­ture pro­vided guid­ance on form and func­tion, while mod­ern Euro­pean prin­ci­ples around un­der­stated lux­ury in­formed the aes­thetic and pal­ette. Were the own­ers happy with the ex­e­cu­tion? Be­spoke is not al­ways an easy process, but the out­come is al­ways worth it, and es­pe­cially re­ward­ing with such pos­i­tive feed­back from the clients.

of Br­car Morony Ar­chi­tec­ture had to work around an in­flex­i­ble floor plan when re­con­fig­ur­ing this apart­ment in Syd­ney’s Rush­cut­ters Bay. br­car­morony.com What was the brief? The clients, who are a young fam­ily of three, wanted to ex­plore the pos­si­bil­i­ties of cre­ative stor­age and work­ing so­lu­tions for a flex­i­ble and fam­ily-ori­ented lifestyle within a mod­est foot­print. The brief was to trans­form a tired and dark ground floor apart­ment into an open, free-flow­ing and in­ter­con­nected se­ries of spa­ces that would ex­tend through to their ex­ter­nal pri­vate court­yard. What were the chal­lenges of the space and how did you re­solve them? Be­ing a ground­floor apart­ment meant all the walls were load bear­ing and made out of heavy solid ma­sonry which re­quired con­sid­er­ably large steel beams to prop up the new openings. De­scribe the com­pleted in­te­rior? The apart­ment was stripped and a con­tem­po­rary, clas­sic and warm colour pal­ette was over­laid. The aes­thetic con­sists of Amer­i­can oak solid tim­ber floor­boards laid in a her­ring­bone pat­tern, a com­bi­na­tion of Amer­i­can oak and white polyuretha­ne join­ery el­e­ments, black steel door and win­dow frames and a re­strained use of Car­rara mar­ble through­out the kitchen and bath­room. What are some favourite el­e­ments? Were there any de­vices used to max­imise the sense of space? In­no­va­tive and clever strate­gies were used to cre­ate spa­ces and nooks through­out the apart­ment. A study desk now sus­pends within an ex­ist­ing door­way which trans­forms into a dis­play or ser­vice area for the din­ing room. Slen­der-pro­filed join­ery was de­signed to dis­play, store and con­ceal while not be­com­ing over­bear­ing within the spa­ces. Solid tim­ber Amer­i­can oak por­tal frames pro­vide a vis­ual con­nec­tion, over­all warmth and a sense of scale to the apart­ment, ac­cen­tu­at­ing the gen­er­ous ceiling height. What in­formed the se­lec­tion of art, fur­ni­ture and fit­tings? We wanted to keep the palet te light and con­tem­po­rary but warm with whites, oaks and black ac­cents, sup­ple­mented with colour­ful art. Were the own­ers happy with the ex­e­cu­tion? Yes, they were thrilled with the re­sult! In the client’s words: “The de­tail and thought­ful­ness is im­me­di­ately ap­pre­ci­ated on ar­rival.”

Newspapers in English

Newspapers from Australia

© PressReader. All rights reserved.