Sur­prise pack­age This her­itage home is given a trans­for­ma­tion

THIS CLEV­ERLY REIMAG­INED HER­ITAGE HOME IN MEL­BOURNE IS A HEAV­ENLY FIT FOR THE FAM­ILY WHO CALL IT HOME

Home Beautiful - - CONTENTS - STORY JACKIE BRYGEL STYLING WENDY BAN­NIS­TER PHO­TOG­RA­PHY SHA­NIA SHEGEDYN

Like most home­own­ers em­bark­ing on a ren­o­va­tion, Sheri­dan and Cameron had wrapped up their wish list: room for their young fam­ily to grow, a con­tem­po­rary ex­ten­sion with a con­nec­tion to the out­doors, plen­ti­ful stor­age and a base pal­ette of neu­tral tones and or­ganic fin­ishes. These were some of the key boxes to be ticked by the cou­ple’s ar­chi­tect, An­drew Wil­son of WARC Stu­dio Ar­chi­tects, for their Mel­bourne home. But then came an ad­di­tional re­quest. “Cameron asked An­drew for ‘some sur­prise and de­light’,” says Sheri­dan. “He said to An­drew: ‘There may not be a lot of op­por­tu­nity to achieve that with the style of the house and the bud­get, but we’d love to see it wher­ever pos­si­ble.’ ” With touches of the un­ex­pected around al­most ev­ery cor­ner of the 1920s home, the brief was cer­tainly met. From the dark steel-clad hall­way, mys­te­ri­ously lur­ing vis­i­tors into the light-bathed en­ter­tain­ing do­main, to de­li­cious splashes of colour and even a cen­tury-old ex­posed brick wall pre­sent­ing like an over­sized art­work in the court­yard, this is a home in which joys un­fold well be­yond the front door. For the fam­ily – in­clud­ing Lola, 10, and eight-year-old An­gus – the ren­o­va­tion was quite a while com­ing. “We lived here for a re­ally long time be­fore­hand,” says Sheri­dan, a make-up artist. “It’s an old Span­ish Mis­sion-Cal­i­for­nian bun­ga­low and it was look­ing a lit­tle tired – it was dark with rather small, boxy rooms. By the time we were fi­nally ready to start the ren­o­va­tion, we knew ex­actly what we wanted and what would be best for our fam­ily.” Sit­ting on a com­pact 367-square-me­tre block close to the beach and lo­cal shops, the home’s con­sid­ered de­sign puts ev­ery bit of space to ef­fec­tive use. Its grace­ful be­gin­nings have been care­fully hon­oured and re­stored, while the stylish ad­di­tion to the build­ing places an em­pha­sis on re­laxed liv­ing for both adults and chil­dren.

“We re­ally love the orig­i­nal ap­peal and char­ac­ter of the fa­cade and front rooms, as well as the mod­ern ex­ten­sion with the large open spa­ces at the back,” ex­plains Sheri­dan. “It’s a home that has dif­fer­ent ar­eas for peo­ple to re­treat to, which makes it very func­tional. An­drew was fab­u­lous in that he was very much aware of our bud­get and re­mained con­scious of it.” Given the scale of the project, the fam­ily moved into a rental prop­erty for the duration, while builder Dwell De­vel­op­ments un­der­took the con­struc­tion works. “It simply wasn’t fea­si­ble to live here through the ren­o­va­tion,” says Sheri­dan. “When we moved back in, I couldn’t be­lieve all the space that had been cre­ated. The house works re­ally well for all of us – even Sy­bil seems to love it!” In­deed, for the home­owner, who ad­mits to be­ing “any­thing but a serial ren­o­va­tor”, this lat­est chap­ter in her fam­ily’s life is only just be­gin­ning. “This will be the house that the kids grow up in,” she says. “We’re not go­ing any­where.”

KITCHEN Day­light pours through sky­lights into the gor­geous new kitchen (top left). A three-me­tre is­land bench topped in hardy Sile­stone White Storm is the cen­tre­piece of the food zone, with black Hay ‘About A Stool’ seat­ing from Cult adding ver­sa­til­ity. “One of Cameron’s stip­u­la­tions was that the is­land bench be free of a sink and I’m so glad that’s the case,” says Sheri­dan. “It means the is­land is al­ways clear as a serv­ing or eat­ing space.” Aus­tralian ch­est­nut pan­elling from Tait Tim­ber & Hard­ware on the is­land’s front segues seam­lessly from the floor­ing, while slid­ing barn doors con­ceal the but­ler’s pantry and study (top left & op­po­site). DIN­ING

ROOM In the din­ing room that also ad­joins the kitchen (top right), is an orig­i­nal Eames ta­ble base found on Ebay and cus­tomised with a white ply-lam­i­nate top. The dra­matic ‘Float­ing Boats’ paint­ing by Graeme Alt­mann in­tro­duces some sub­tle colour. “This was a gift from Cameron’s par­ents when we got mar­ried and we love it,” says Sheri­dan. A ‘Ned’ bam­boo pen­dant by Gif­fin De­sign de­liv­ers a mod­ern sleek­ness.

“TO HAVE SO MUCH bench space IS AMAZ­ING – THE OLD KITCHEN WAS SO small AND POKY” ~ SHERI­DAN

BRIGHT AND BEAUTIFUL From the mo­ment Sheri­dan and Cameron de­cided to ren­o­vate, they were sold on the idea of an open-plan kitchen, liv­ing and din­ing do­main. Tem­pered by the neu­tral­ity of hard­wood floor­ing and walls in Wat­tyl crisp Stowe White, the core en­ter­tain­ing space is en­livened by colour via a ma­genta Jar­dan cush­ion on the ‘Felix’ King Liv­ing sofa (be­low). The cou­ple’s chil­dren, Lola and An­gus, and Sy­bil the dog, get comfy on the cus­tomised float­ing day bed by Turnco (right), decked out in Laine ‘Con­forto’ fab­ric in zesty Comfy and misty Ga­lore.

Newspapers in English

Newspapers from Australia

© PressReader. All rights reserved.