OUR DE­SIGN SO­LU­TION

Homes+ (Australia) - - BEFORE & AFTER - BARRY DU BOIS

Stage one of Barry’s plan in­volved open­ing up the whole back­yard with a new trans­par­ent pool fence. The DIY fence, of tough­ened glass pan­els, meets pool fence safety stan­dards and, although it was in­stalled be­tween pool and per­gola, does not cre­ate a vis­ual bar­rier.

In stage two of the re­fresh, the per­gola’s di­rec­tion was changed to help cre­ate a sense of en­try to the deck area, where cer­e­monies would be held. The old cor­ru­gated roof and half the rafters were re­moved, then the rafters put back run­ning to­wards the gar­den. For a beachy vibe, bam­boo screen­ing was fixed on top of the rafters, and a new poly­car­bon­ate roof in­stalled above to pro­tect the deck from all weath­ers.

As the tim­ber deck was in good con­di­tion, only a few planks needed to be re­placed and a wide plat­form-type step con­structed. A tim­ber screen was built along the back of the per­gola for pri­vacy, then the whole struc­ture light­ened with white paint. DIY roller cafe blinds in a weath­er­proof fab­ric were hung to block out the west­erly sun in sum­mer and pro­vide shel­ter from wind and rain, mak­ing the area use­able year-round. Pots of colour­ful plants and out­door fur­ni­ture com­plete the deck.

To better link in­doors and out­doors, a set of stairs from the back door was built and pavers dug into the lawn, cre­at­ing an at­trac­tive and durable path from house to gar­den and per­gola.

THE VER­DICT

Karen loves what’s been cre­ated. “It is just fab­u­lous! What a per­fect set­ting for a wed­ding – I can’t wait to share this beau­ti­ful space with cou­ples!”

Newspapers in English

Newspapers from Australia

© PressReader. All rights reserved.