Con­crete forms lux­ury Cottes­loe home

202 Broome Street COTTES­LOE Of­fers by No­vem­ber 27 River­side Real Es­tate

POST Newspapers - - Post Property -

There’s an in­her­ent hon­esty in raw con­crete, but that hasn’t stopped ar­chi­tect Richard Szk­larz from us­ing it for a bit of be­nign de­cep­tion.

Walls, ceil­ings and pil­lars were poured on site to cre­ate the im­pres­sion of a sin­gu­lar form at this Cottes­loe house.

“We wanted the build­ing to take on an air of be­ing sculpted out of raw stone,” Mr Szk­larz said.

“When we first opened the place up, peo­ple would say; ‘when are you go­ing to ren­der the walls?’

“Now it’s so much a part of ar­chi­tec­ture.”

The unas­sum­ing ma­te­rial at­tracts at­ten­tion with­out ap­pear­ing to seek it, in a way that no amount of Ital­ian mar­ble could ever hope to.

Amer­i­can oak cab­i­nets and door frames take the edge off the bru­tal­ist look, while big win­dows on both floors pro­vide a green back­drop.

In the main liv­ing area, a huge acous­tic ceil­ing panel sti­fles echos to pre­vent the open-plan space from feel­ing too cav­ernous.

Floor-to-ceil­ing win­dows look north, to an out­door area with a lawn, a tim­ber deck and a snaking fish pond.

A riser­less tim­ber stair­case leads from the foyer to the first floor, where four big bed­rooms branch off a long hall.

The open-plan main suite is sep­a­rated from the rest, and en­joys views of the Nor­folk Is­land pines from a big pic­ture win­dow.

A guest suite also has an en­suite and a walk-in robe, while two mi­nor bed­rooms share a well-ap­pointed bath­room.

The home, on a 614sq.m block, won a com­men­da­tion in the in­te­ri­ors cat­e­gory at the 2010 WA ar­chi­tec­ture awards.

AGENT:

Con­crete was poured on-site to cre­ate an im­pres­sion of a house sculpted from a sin­gle piece of stone.

Sway­ing trees form a pic­turesque back­drop to the main bed­room.

Win­dows were de­signed as “mem­branes” be­tween the con­crete in­te­rior and the green ex­te­rior.

Ar­chi­tect Richard Szk­larz used a huge acous­tic ceil­ing panel to pre­vent the main liv­ing space from feel­ing too cav­ernous.

Newspapers in English

Newspapers from Australia

© PressReader. All rights reserved.