Me­mo­rial en­try plans

Seymour Telegraph - - NEWS - — Caro­line Burgess

The Sey­mour RSL’s war me­mo­rial pools sub-com­mit­tee is seek­ing sup­port for the re­vi­tal­i­sa­tion of the me­mo­rial en­try to the pools, as well as the ex­te­rior wall of the build­ings.

It has been 52 years since the of­fi­cial open­ing and the sub­com­mit­tee is keen to re­fur­bish the en­tries to the com­plex and give the area a new lease of life.

The com­mit­tee has the sup­port of Jill Adams, daugh­ter of Matt Cough­lin who was in­stru­men­tal in the cre­ation of the pools, and is work­ing closely with the Mitchell Shire Coun­cil.

Res­i­dents are asked to read the com­mit­tee’s pro­posal be­low and then sim­ply write ‘Yes’ or ‘No’ on this ar­ti­cle and drop it in to the The Tele­graph of­fice, 6 Sta­tion St, Sey­mour, be­fore Jan­uary 25.

Should the com­mu­nity be in favour of this project pro­ceed­ing, it will be de­pen­dant on gov­ern­ment and com­mu­nity fund­ing.

The com­mit­tee has pre­vi­ously been re­spon­si­ble for the World War I me­mo­rial park upgrade at the en­trance to the hos­pi­tal precinct, as well as many of the mem­bers be­ing in­volved with the cre­ation of the Viet­nam Vet­er­ans Com­mem­o­ra­tive Walk.

Part one

The com­mit­tee would like to re­move the brick wall in the mid­dle of Les­ley St, at the junc­tion of Alexan­der St, and re­place it with an arch­way (see pic­ture).

The arch­way would in­cor­po­rate the re-use of the ex­ist­ing bricks in its de­sign and pro­pose to re­lo­cate the ex­ist­ing bronze let­ter­ing and plaques to the ex­te­rior wall at the en­try to the build­ings.

The me­mo­rial en­try has been badly dam­aged due to the nar­row­ness of the road­way on ei­ther side.

There used to be a brick wall on the right-hand side of the me­mo­rial, which was de­stroyed by a truck only weeks af­ter the en­try was com­pleted in 1966, and the gates were re­moved at some stage, stored, then went miss­ing.

There is also the con­stant prob­lem of the wall cre­at­ing a large blind spot for ve­hi­cles leav­ing the pool area, as well as larger ve­hi­cles try­ing to use the nar­row en­try dur­ing expo, the Sey­mour Show, mar­kets and other events.

Should ap­proval be given to con­struct the arch­way, it has been de­signed at a height to suit all ve­hi­cles and will there­fore give easy ac­cess to the area.

Part two

The com­mit­tee would like to ren­der the ex­te­rior wall of the pool build­ings and then fin­ish each of the pan­els with sen­si­tively-de­signed mu­rals de­pict­ing Aus­tralia’s in­volve­ment in var­i­ous world con­flicts.

These will be sim­i­lar to the silo mu­rals found around coun­try Vic­to­ria.

Sey­mour has a rich mil­i­tary her­itage dat­ing back to the mid 1880s, hav­ing played a ma­jor role in train­ing our mili­tia and de­fence per­son­nel since that time.

The com­mit­tee feels it would be fit­ting to record, in a car­ing and taste­ful man­ner, Aus­tralia’s part in world con­flicts.

They hope to cre­ate in­ter­est in our his­tory and ed­u­cate the pub­lic, in a vis­ual and en­gag­ing man­ner, while en­cour­ag­ing tourists to visit Sey­mour’s his­tor­i­cal mil­i­tary trail.

The com­mit­tee is aware the pool fa­cil­i­ties are used by adults and chil­dren and ev­ery care would be taken with the de­sign of the mu­rals so as not to cause up­set.

Part three

An­tic­i­pat­ing the suc­cess­ful com­ple­tion of the re­vi­tal­i­sa­tion, the com­mit­tee will look to land­scape the large grassed area in front of the pools as an ex­ten­sion of the project.

New look: A con­cept de­sign for the new arch­way en­trance to the Sey­mour War Me­mo­rial Swim­ming Pools.

Look­ing back: The orig­i­nal gates on the pool en­trance.

Newspapers in English

Newspapers from Australia

© PressReader. All rights reserved.