Lo­cal home:

Hands-on clients have cre­ated a spa­cious home which is well suited to a grow­ing fam­ily life­style,

Sunday Tasmanian - Tassie Living - - NEWS - writes JARRAD BE­VAN

Hands-on clients cre­ate an ideal fam­ily home

Nes­tled into the sur­round­ing land­scape, the Huon Barn House is a ro­bust fam­ily home that did not bust the bud­get to build.

From the un­com­pli­cated de­sign to an owner who was ready and able to get stuck into parts of the con­struc­tion him­self, this project came to­gether in a way that stuck to its mod­est bud­get per­fectly.

The home’s de­signer and MG Ar­chi­tec­ture. In­te­ri­ors di­rec­tor, Kate Sy­mons, said an in­te­gral part of her clients’ Jay and Marni’s brief was a stock of re­cy­cled bricks that Jay had sourced.

He wanted to in­te­grate them into the de­sign, she said.

“I de­signed the liv­ing room around the brick wall, which houses the fire­place and also sep­a­rates the main house from the granny flat,” she said.

“The door to the flat is con­cealed and ap­pears just as a pan­elled wall of tim­ber.

“Jay is an ex­pe­ri­enced car­pen­ter and joiner but this was the first time he has

We weren’t try­ing to make an out-there, ar­chi­tec­tural state­ment but rather an hon­est, hum­ble home for a fam­ily life­style

had the op­por­tu­nity to work on his own home. With the help of his fa­ther, they did all the brick­lay­ing them­selves.

“He worked closely on the project with builder Mark Ni­chols.”

Kate said the Huon Barn House, lo­cated in Lu­cas­ton, was cre­ated us­ing sim­ple forms and rus­tic ma­te­ri­als with an “em­pha­sis on build­abil­ity”.

This ap­proach en­abled a cost ef­fec­tive build and a de­sign that ref­er­enced the clas­sic ru­ral ar­chi­tec­ture of the Huon re­gion.

The home is open, spa­cious, un­clut­tered and well suited to a grow­ing fam­ily life­style.

“Jay and Marni grew up in the Huon,” Kate said.

“Their brief for their fam­ily home was spe­cific, they wanted a home that would suit them, their young chil­dren, and

have a sep­a­rate granny flat too for Marni’s mum to live in even­tu­ally.

“A con­nec­tion to the land­scape was hugely im­por­tant.

“They have lovely views that look down to a val­ley. But the view is to the south, which in­formed how the spa­ces were ar­ranged.”

A con­crete slab through­out the home acts as a heat sink, es­pe­cially in the sunny liv­ing area which per­forms well through­out the day to pas­sively warm the home.

Ac­cord­ing to Kate, Jay’s join­ery was among the home’s best fea­tures.

“The de­tails in the join­ery are sim­ply su­perb,” she said. “He took a lot of time and care to make sure ev­ery­thing was per­fect. The home took more than two years to build but the ef­fort was well re­warded.”

Kate said it was fan­tas­tic to hear that her clients love their Huon home.

“It sur­passed their ex­pec­ta­tions,” she said. “It is one thing to see it ‘on pa­per’ and an­other to ac­tu­ally live in the spa­ces and have the chance to see first-hand how well it con­nects to the land­scape.”

Kate said see­ing the clients so happy with the re­sult was the big­gest suc­cess of the project.

“We weren’t try­ing to make an out- there, ar­chi­tec­tural state­ment but rather an hon­est, hum­ble home for a fam­ily life­style,” she said.

“Our client-ar­chi­tect re­la­tion­ship was fan­tas­tic; they were just great to work with.”

Newspapers in English

Newspapers from Australia

© PressReader. All rights reserved.