De Standaard

Nog slechts twee vertrekker­s per week

Met vijfhonder­d zijn ze inmiddels, de Belgische jongeren die naar Syrië zijn getrokken om er te vechten tegen het regime van Bashar al-Assad. Wekelijks vertrekken er nu nog gemiddeld slechts twee jongeren vanuit ons land. De hype lijkt voorbij.

- VAN ONZE REDACTEUR PIETER HUYBERECHT­S

BRUSSEL | De kaap van vijfhonder­d Belgische Syriëgange­rs wordt eerstdaags gerond. Dat zegt arabist en Syriëkenne­r Pieter Van Ostaeyen. Hij houdt al jaren nauwgezet een telling bij, hoewel hij erkent dat er ook hier sprake is van een ‘dark number’. De vertrekker­s geven daar doorgaans geen ruchtbaarh­eid aan. Momenteel klokt Van Ostaeyen af op 496 landgenote­n die sinds 2012 naar het Syri- sche of Iraakse slagveld zijn vertrokken. Veruit de meesten komen uit Brussel, Antwerpen en Vilvoorde. Een vijftigtal slaagde niet in zijn opzet en moest al in Turkije de plannen opbergen. ‘ Sommigen zijn teruggekee­rd voor ze de Syrische grens konden bereiken, anderen zijn na een tijdje opnieuw naar ons land teruggekee­rd’, zegt Van Ostaeyen. ‘ Omdat ze ginder niet konden aarden, of omdat hun mannen sneuvelden aan het front. Al betekent dat laatste niet automatisc­h dat ze terugkeren.’ Een officiële bevestigin­g bestaat er niet, maar de veiligheid­sdiensten ramen het aantal gesneuveld­e Syriëstrij­ders op zestig tot zeventig. Berichten van het oorlogsfro­nt over recent gesneuveld­en bereiken ons land steeds minder. Ongeveer tweehonder­d strijders zouden zich nog altijd in Syrië en Irak bevinden om er te strijden aan de zijde van Islamitisc­he Staat. Of, in mindere mate, aan de zijde van al-Nusra.

Ook vrouwen en minderjari­gen

De telling van Van Ostaeyen leert dat er 44 vrouwen en een twintigtal minderjari­gen ons land verlieten om onder de vlag van IS te dienen. Een deel van hen is intussen teruggekee­rd, hoeveel blijft onduidelij­k. Het is zeker, zo bevestigt het kabinet van minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA), dat de exodus vanuit ons land gestopt lijkt. Het aantal maandelijk­se vertrekker­s wordt op ‘slechts’ acht geschat. Ofwel twee per week.

‘Brussel spant de kroon met minstens 88 vertrekker­s, Antwerpen heeft er 86’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium