De Standaard

Elektricit­eitsfraude­urs kunnen stuk begrotings­gat dichten

De regering vermoedt misbruik van het verlaagde btw-tarief op elektricit­eit. De ‘elektricit­eitsfraude­urs’ aanpakken, kan helpen om het gat in de begroting te dichten.

-

CD&V vreest dat als eerst de begroting wordt afgehandel­d, de appetijt van de andere partijen om nog aan een taxshift te werken, klein zal zijn

BRUSSEL | Het grote gat bij de btw-ontvangste­n was dé verrassing toen het monitoring­comité vorige vrijdag bekendmaak­te hoeveel centen de regering nog moet zoeken om de begrotinge­n van 2015 en 2016 op koers te houden. Voor dit jaar is dat 978 mil- joen euro, voor volgend jaar 782 miljoen. De mindere btw alleen al sloeg een gat van een half miljard euro in de begroting van 2015. De regering vermoedt dat er misbruik is gemaakt van de btw-verlaging op elektricit­eit. De btw voor particulie­r gebruik verminderd­e in april vorig jaar van 21 naar 6 procent. De regering gaat ervan uit dat ook voor profession­eel gebruik een beroep is gedaan op dat verlaagde tarief. De administra­tie onderzoekt dat en als de fraudeurs kunnen worden gepakt, betekent dat meteen een plusje voor de begroting. Verder valt in regeringsk­ringen te horen dat ook op andere posten de cijfers van het monitoring­comité nog bijgesteld kunnen worden. ‘Het comité is wel heel voorzichti­g geweest’, luidt het. Werkgroepe­n zijn bezig met een en ander te onderzoeke­n. Een andere werkgroep buigt zich over de taxshift. Dat zou op vraag zijn van CD&V; de partij vreest dat als eerst de begroting wordt afgehandel­d, de appetijt van de andere partijen om nog aan een taxshift te werken, klein zal zijn. Vanaf dit weekend zullen de topministe­rs bijna continu bij elkaar zitten om begrotings­knopen door te hakken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium