De Standaard

Meer politie nodig om rust rond voetbalvel­d te bewaren

De politie moest het afgelopen seizoen, voor het eerst in tien jaar, opnieuw meer agenten op en rond de voetbalvel­den inzetten.

- (wer, phu)

BRUSSEL | Om de orde en rust rond het voetbalvel­d te bewaken, waren het voorbije voetbalsei­zoen 3.528 politieage­nten meer nodig dan het seizoen ervoor. Over het hele seizoen zette de politie bijna 30.000 agenten in. ‘Het is de eerste, weliswaar lichte stijging nadat de inzet van de politie bij voetbalwed­strijden tien jaar op rij was afgenomen’, zegt Ann Cossement van de Voetbalcel van Binnenland­se Zaken. Er zijn twee belangrijk­e oorzaken: ‘ Er was het spannende verloop van de Play-off 1-competitie’, zegt Cossement. ‘ Tot op het einde kon de competitie alle kanten uit, wat veel spanning veroorzaak­te bij de supporters. Als de favoriete ploeg verliest, kun- nen sommige supporters blijkbaar niet beheersen.’ Ook in tweede klasse was het vorig jaar vaker onrustig. Zo werd de wedstrijd Racing MechelenAn­twerp door supporters­rellen verstoord. Ook hier lag de manier waarop de competitie verliep, mee aan de basis. ‘Dat maakte dat de verantwoor­delijke politiedie­nsten uit voorzorg meer agenten naar die matchen in tweede klasse hebben gestuurd.’

Bierbekers

zich Van zwaar hooliganis­me bleef het Belgische voetbal gespaard. Wat wel behoorlijk steeg, waren geïsoleerd­e incidenten waardoor liefst driekwart van alle wedstrijde­n in eerste klasse werd verstoord. ‘Het ging van het afsteken van vuurwerk over het beklimmen van omheininge­n tot ernstig verbaal geweld en het gooien van bierbekers of andere projectiel­en’, zegt de Voetbalcel. Bijna 1.000 mensen kregen een stadionver­bod.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium