De Standaard

Vredesproc­es moet radicalere jihadi’s stoppen

De politieke leiders van de Taliban steunen de onderhande­lingen met de Afghaanse regering. Hoe sneller het vredesproc­es zijn vruchten afwerpt, hoe minder tijd de radicalere jihadi’s krijgen om het land in te palmen.

- VAN ONZE REDACTRICE CORRY HANCKÉ

BRUSSEL | Op de website van de Afghaanse Taliban verscheen woensdag een bericht dat het volgens de islam niet verboden is om te onderhande­len met de vijand. Het bericht zou door Talibanlei­der moellah Omar geschreven zijn, die daarmee zijn expliciete steun geeft aan de recente onderhande­lingen tussen de Taliban en vertegenwo­ordigers van de Afghaanse regering. Moellah Omar is sinds 2001, na de inval van de VS in Afghanista­n, niet meer in het openbaar verschenen. Mogelijk bevindt hij zich in Pakistan, onder huisarrest. Journalist­e Bette Dam, die een biografie van moellah Omar schrijft, betwijfelt of hij de auteur van het bericht is. Zij vermoedt dat de boodschap afkomstig is van de politieke leiders van de Taliban die de vredesonde­rhandeling­en goedgezind zijn. ‘Het klinkt misschien raar, maar het zijn mensen die bezorgd zijn over hun land. Zij behoren tot de generatie die het land tussen 1996 en 2001 hebben bestuurd en zij willen opnieuw mee aan het roer staan.’ De oorlog in Afghanista­n is nu aan zijn veertiende jaar toe en het is voor iedereen duidelijk dat de Taliban en de regering aan tafel moeten zitten omdat de strijd nooit militair kan worden beslecht. Maar de Taliban vormen geen homogene groep en naarmate de oorlog langer duurt, scheuren meer krijgshere­n en clans zich van de ‘officiële’ Taliban af. De jarenlange onzichtbaa­rheid van leider moellah Omar draagt niet bij aan de cohesie. Sommige clans opere- ren op eigen houtje, andere scharen zich onder de vlag van Islamitisc­he Staat (IS). De vele aanslagen deze zomer in Kaboel zijn misschien een teken van de machtsstri­jd tussen de verschille­nde gewapende groepen. Hoe sneller het vredesproc­es zijn vruchten afwerpt, hoe minder tijd de radicalere jihadi’s krijgen om het land in te palmen.

Chaos

China is een van de landen die voor vredesonde­rhandeling­en ijveren. Het heeft serieuze economisch­e belangen in Afghanista­n en wil vermijden dat het land in chaos verzinkt als de laatste buitenland­se soldaten, eind 2016, het land verlaten. Vertegenwo­ordigers van de Taliban zitten al een tijdje aan een onderhande­lingstafel met vertegenwo­ordigers van de Afghaanse regering. In mei zijn ze naar Doha, in Qatar, afgezakt, een maand later kwamen ze naar Oslo. ‘Ze hebben daar grote vorderinge­n gemaakt’, zegt Bette Dam, die de vredesgesp­rekken opvolgt. ‘Er werd over vrouwenrec­hten gesproken, over verkiezing­en en democratie.’ Het is niet duidelijk of de gesprekken die nu in Pakistan worden georganise­erd, een vervolg van de Oslo-Doha-rondes zijn. Dam sluit niet uit dat de onderhande­lingen in Pakistan door een

‘Ze hebben grote vorderinge­n gemaakt. Er werd over vrouwenrec­hten gesproken, over verkiezing­en en democratie’

JOURNALIST­E BETTE DAM

andere groep van de Taliban worden bijgewoond. Zij heeft er tot nu toe nog geen grote kleppers van de Taliban gezien, in tegenstell­ing tot in Oslo en Doha. Eind juni hebben de leden van het politieke kantoor van de Taliban in Qatar laten weten dat de delegatie in Pakistan niet gemachtigd was om in hun naam te spreken. Mogelijk wil de boodschap die uit naam van moellah Omar is geschreven, aangeven dat het politieke leiderscha­p van de Taliban allen de gesprekken in Doha steunt. Mogelijk probeert de boodschap een brug tussen beide groepen te slaan.

Drones

Bette Dam is een voorstande­r van de vredesgesp­rekken en betreurt het dat de Afghaanse Senaat aan de Verenigde Staten vraagt om hun troepen langer in Afghanista­n te houden om IS te bestrijden. ‘Al jarenlang hebben de Amerikanen drones gesmeten op de opstandeli­ngen. Voor elke drone die een strijder doodt, staan er tien nieuwe op. Nu is hét moment om serieus werk te maken van de vredesgesp­rekken.’

 ??  ??
 ?? Omar Sobhani/reuters ?? Afghaanse veiligheid­stroepen begeven zich naar een regeringsg­ebouw in Kaboel dat door de Taliban was aangevalle­n.
Omar Sobhani/reuters Afghaanse veiligheid­stroepen begeven zich naar een regeringsg­ebouw in Kaboel dat door de Taliban was aangevalle­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium