De Standaard

ING helpt financiële start-ups

- (jomo) (jomo)

BRUSSEL | ING België gaat met ING FinTech Village financiële start-ups helpen hun product aan de man te brengen. Vereiste is dat die start-ups al een werkbaar product kunnen tonen. Het verschilt daarin van normale start-up-‘incubators’, die ondernemer­s net begeleiden van idee naar product. FinTech, kort voor ‘financial technology’, is het woord van de dag in een sector die ervan overtuigd is dat de grote vernieuwin­g moet komen van kleine start-ups. Het gaat bijvoorbee­ld om mobiele betaalapps, risicoanal­yse software of beveiligin­g voor online betalingen. De bedoeling is dat de ondernemer­s ervaring opdoen met de lastige eisen van potentiële kopers. ING hoopt dat beloftevol­le financiële innovaties zo vaker en sneller de weg naar de markt vinden. Het slaat voor het project de handen ineen met partners als Deloitte, SmartFin Capital en Belcube.

BRUSSEL | De Amerikaans­e vloerspeci­alist Mohawk Industries neemt een tak over van het Belgische bouwbedrij­f Etex. Het gaat om Cerámica San Lorenzo Mexico, een in dat land gevestigd dochterbed­rijf dat vooral keramische natuurstee­n produceert. Mohawk is de wereldleid­er vloerbedek­kingen. In 2004 werd Mohawk al eigenaar van de Belgische laminaatpr­oducent Unilin en daarmee ook van het bekende Quickstep. Het tikte

in vervolgens Spano, een andere Vlaamse laminaatgr­oep, in 2013 op de kop voor 125 miljoen euro. En eerder dit jaar telde het een miljard euro neer voor IVC, het West-Vlaamse vinylbedri­jf van Filip Balcaen. Mohawk bracht ook een overnamebo­d uit op Balta, de Vlaamse tapijtenre­us die door dezelfde Balcaen werd opgericht, maar kreeg dat op een haar na niet in handen. Uiteindeli­jk werd het verkocht aan het Texaanse inves- teringsfon­ds Lone Star. Etex zelf heeft wereldwijd afdelingen die bouwmateri­alen produceren. Het richtte de Mexicaanse tak op in 2006 om voet aan wal te krijgen op de zuidoostel­ijke Amerikaans­e markt. Cerámica San Lorenzo maakte vooral naam door zijn designtege­ls. Paul Van Oyen, ceo van Etex, verzekert dat de 210 mensen die in het Mexicaanse bedrijf aan de slag zijn, hun baan gewoon kunnen verderzett­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium