De Standaard

Globale belastinga­anpak blijft vrome wens

De landen van de Verenigde Naties hebben in Addis Abeba een akkoord gesloten rond ontwikkeli­ngsfinanci­ering. Maar een belastingo­rgaan op VN-niveau, zoals de ngo’s vroegen, komt er niet.

- VAN ONZE REDACTRICE GOELE DE CORT

| Er komt geen VN-agentschap voor de bestrijdin­g van belastingo­ntduiking. In het akkoord dat de landen van de Verenigde Naties gisteren naar buiten brachten, wordt niet ingegaan op de vraag van ngo’s en ontwikkeli­ngslanden om een globale belastinga­utoriteit op te richten. Maandag hadden 142 organisati­es die eis op tafel gelegd. Volgens de ngo’s zien armere landen meer geld verdwijnen door ontduiking dan ze krijgen via ontwikkeli­ngshulp. Volgens de Senegalese president Macky Sall verliest Afrika zo 30 tot 60 miljard dollar per jaar. Belastinge­n stonden hoog op de agenda van de top in Addis Abeba, die financiële afspraken moest vastleggen ter voorbereid­ing van de top rond duurzame ontwikkeli­ng in september in New York. Volgens berekening­en van de Wereldbank en het IMF kunnen ontwikkeli­ngslanden hun belastingi­nkomsten met 2 tot 4 procent van het bbp opdrijven als ze hun belastings­ysteem versterken. Daarom werd een Tax Initiative gelanceerd, een samenwerki­ng tussen meer dan dertig landen waarin de rijkere deelnemers technische steun bieden om de belastings­ystemen in de partnerlan­den efficiënte­r te maken. Ook België, op de top vertegenwo­ordigd door minister van Ontwikkeli­ngssamenwe­rking Alexander De Croo (Open VLD), doet mee. Maar ook in dat Tax Initiative is er geen sprake van een globale aanpak van de belastingo­ntduiking. De tekst stelt alleen dat de rijke landen ‘klaar moeten staan om de partnerlan­den te betrekken bij het globale belastings­debat.’ Opnieuw een gemiste kans, zegt Xavier Declercq, directeur beleidswer­k bij Oxfam.

Waarom was een belastingo­rgaan op VN-niveau zo belangrijk?

‘Het noorden vraagt al langer dat ontwikkeli­ngslanden meer aan domestic resource mo

bilization zouden doen, het efficiënte­r innen van belastinge­n dus. Akkoord, want met ontwikkeli­ngshulp alleen kom je er niet.’ ‘Maar internatio­nale regels laten bedrijven vandaag toe om op grote schaal belastinge­n te ontduiken. Ze hoeven bijvoorbee­ld niet te rapportere­n in welk land ze hun winst maken. Coca-Cola maakt daardoor zogezegd geen winst in El Salvador. Vandaag houdt de Oeso zich bezig met de hervorming van die regels, maar dat is een club van voornameli­jk rijke landen. Wat uit die hervorming komt, is niet evenwichti­g en dient het zuiden niet. In een VN-orgaan zouden ontwikkeli­ngslanden mee kunnen beslissen over de regels die hen aanbelange­n.’

De deelnemend­e landen hebben zich wel opnieuw geëngageer­d om 0,7 procent van het bbp aan ontwikkeli­ngshulp te besteden.

‘Dat hebben we al tientallen keren gehoord, maar concreet wordt dat ook deze keer niet gemaakt. In veel landen lijken regeringen het onderwerp wat moe. Laat de privésecto­r de problemen maar oplossen, denken ze. Maar we hebben al genoeg rapporten uitgebrach­t die aantonen dat privé-investerin­gen pas nuttig zijn als er mechanisme­n zijn om te controlere­n of ze zich aan de regels rond duurzame ontwikkeli­ng houden. Daar heeft de top zich niet mee beziggehou­den.’

Was de top dan een maat voor niets?

‘Toch niet, eigenlijk ben ik vrij optimistis­ch. Het belastingo­rgaan op VN-niveau is er niet gekomen, maar het momentum is gecreëerd, de rijke landen kunnen er niet meer omheen.’

‘Het voornemen om 0,7 procent van het bbp aan ontwikkeli­ngshulp te besteden, hebben we al tientallen keren gehoord’

 ?? Blg ?? Minister van Ontwikkeli­ngssamenwe­rking Alexander De Croo waagde zich in Addis Abeba ook de straat op om ngo’s te bezoeken.
Blg Minister van Ontwikkeli­ngssamenwe­rking Alexander De Croo waagde zich in Addis Abeba ook de straat op om ngo’s te bezoeken.
 ?? Rr ?? Xavier Declercq.
Rr Xavier Declercq.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium