De Standaard

Alleen de strijd om het zilver telt nog

ALS FROOME ZICHZELF NIET IN DE PRAK RIJDT, IS DE TOURWINNAA­R BEKEND

- HUGO COOREVITS

De Tour zit muurvast. De conclusie na drie loodzware dagen in de Pyreneeën is dat het fort van Froome (voorlopig) niet in te nemen is. De koers om etappezege­s en de resterende plaatsjes op het podium in Parijs is begonnen. Met een voorsprong tussen de drie en de vier minuten hoeft Froome zijn slaap niet te laten voor foutjes. Alleen een grove fout brengt de tegenstand opnieuw in de race om het geel

PLATEAU DE BEILLE | Het spervuur aan demarrages leverde mooie plaatjes op midden de storm op de Plateau de Beille, maar enkel Alejandro Valverde won daar welgeteld één (!) seconde mee. Iedereen van de zogenaamde Fab Four prikte wel eens, maar Froome voelde het amper. We onthouden twee momenten van de laatste Pyreneeënc­ol. Eén: Quintana die midden de stortbuien een uitval probeert, maar door een verbazend sterke Geraint Thomas tot de orde geroepen wordt. Het zegt alles over de dominantie van het Sky-team van manager Dave Brailsford. Moment twee: Froome die even later zélf orde op zaken stelt door zijn gevreesde versnellin­g te plaatsen zoals alleen Tourpatron­s dat doen. Contador, Quintana en de verder passief koersende Van Garderen schoven mee. De vier sterksten van deze Tour. Voor Ni- bali was opnieuw slechts een bijrol weggelegd. Het was een onnodige actie van Froome – ‘ik wou ook eens testen hoe goed ze wel waren’, zou hij achteraf verklaren – omdat hij daardoor Thomas achterliet en zichzelf isoleerde. Vanuit de commandopo­st in de ploegwagen werd Froome snel gevraagd de benen stil te houden en Thomas opnieuw te laten aansluiten. Het was het tweede foutje van Froome in de voorbije vijf dagen. Zondag reageerde hij de laatste honderden meter van de ploegentij­drit ook iets te heftig waardoor Roche de rol moest lossen. Maar dat krijg je als je niet eens de benen voelt. Al kostte dat kleine oponthoud Team Sky wel de zege in de teamtijdri­t. Al moeten we eerlijk zijn: met een voorsprong tussen de drie en de vier minuten op de zwaarste concurrent­en hoeft Froome zijn slaap niet te laten voor foutjes. Alleen een grove fout brengt de tegen- stand opnieuw in de race om het geel.

Zonnekonin­g

Het was alsof Contadors ploegleide­r Steven de Jongh gistermidd­ag in het tropisch warme Lannemezan de bui al zag hangen. ‘We zijn op dit moment afhankelij­k van dingen die je niemand toewenst, zoals materiaalp­ech onderweg. Het wordt moeilijk om de dubbel te pakken, maar we blijven het proberen. Lukt het ons niet, dan proberen we met Alberto tweede te worden. Dat is toch ook mooi.’ Het hoge woord was eruit. Bovenop Plateau de Beille spraken Contador en Quintana dezelfde taal. ‘We blijven hem bestoken en proberen elk moment van zwakte uit te buiten.’ Froome is een zonnekonin­g die koude en regen haat. De Spanjaard voelt zich pas dan beter in zijn sas en zelfs sneeuw zegt Quintana niets, maar in de Tour slaat het weer in het zuiden zelden om zoals gisteren. Feit is dat Contador na de Giro nog altijd geen frisse indruk geeft. Door de temperatuu­rval op Plateau de Beille ademde hij voor het

eerst gemakkelij­ker, maar hij klom opnieuw met een verkrampt gezicht. Terwijl je tien minuten na de finish al niet meer zag aan de geletruidr­ager dat hij over de Portet d‘Aspet, de Col de la Core, de Port de Lers en de Plateau de Beille was getrokken. Al moest hij dan wel nog zijn dagelijkse portie schijnaanv­allen tijdens de persconfer­entie ondergaan.

Comateuze toestand

Froome vond het heel erg dat iconen Cédric Vasseur en Laurent Jalabert als commentato­ren van

France Télévision twijfelen aan zijn prestaties. ‘Dat is niet correct. Ik ben clean. Net als mijn team.’ En zo kabbelt deze Tour in comateuze toestand verder. De spankracht is met de Fab Four na de eerste bergketen even ver te zoeken als vorig jaar, toen Nibali na de allereerst­e finish op La Planche des Belles Filles finaal de Tour plooide.

 ?? Sébastien Nogier/epa ?? Froome controleer­t de race. Valverde, Contador en Quintana volgen gedwee in het spoor van de leider.
Sébastien Nogier/epa Froome controleer­t de race. Valverde, Contador en Quintana volgen gedwee in het spoor van de leider.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium