De Standaard

Benteke voor recordbedr­ag op weg naar Liverpool

ZEVENDE DUURSTE VAN DE PREMIER LEAGUE, 22STE DUURSTE VAN DE WERELD De ‘Big Ben’ staat volgend seizoen in Liverpool. De legendaris­che topclub kraakt de clubkas om Christian Benteke voor de neus van Manchester United naar Merseyside te halen. Met 46,2 miljo

- BART LAGAE

‘Hij is beter dan Balotelli. Ik twijfel er niet aan dat hij een succes wordt in Liverpool’

RONNY ROSENTHAL

ex-Liverpool-spits

| De deal is nog niet rond, maar het nieuws dat FC Liverpool bereid is de kolossale vertrekcla­usule van 32,5 miljoen pond (46,2 miljoen euro) in zijn contract op te hoesten, betekent zo goed als zeker dat de 24-jarige spits volgend seizoen in Liverpool speelt. We kunnen nog niet spreken van de ‘ Fab Four’, maar met Simon Mignolet, Divock Origi en Christian Benteke telt FC Liverpool straks drie Rode Duivels in zijn rangen. Het persoonlij­k akkoord speler-club zou niet al te veel problemen mogen opleveren. Met 46,2 miljoen euro is Benteke niet alleen de duurste Belgische speler aller tijden, hij is na Andy Carroll ook de duurste Liverpools­peler en op zes na de duurste speler in Engeland. Wereldwijd is hij nummer 22 vóór ronkende namen als Zlatan Ibrahimovi­c (voor 45 miljoen van Inter naar Barcelona in 2009) of de Braziliaan Ronaldo (43 miljoen van Inter naar Real Madrid in 2003). Ook smaakmaker­s als Sergio Agüero en Wayne Rooney waren goedkoper. Racing Genk incasseert evenzeer bij deze transfer. Bij de overgang van de spits naar Aston Villa in 2012 bedong de Limburgse club vijftien procent op de meerwaarde bij een verkoop. Aangezien hij toen voor tien miljoen euro verkocht werd, heeft Genk recht op vijftien procent van 36,2 miljoen euro. Zo ontvangen ze nu maar liefst 5,43 miljoen euro. Liverpool kon de cash op tafel leggen dankzij de verkoop van Raheem Sterling. Die vertrok begin deze week voor 68 miljoen euro naar Manchester City. Dat de club twee derde van dat transferbe­drag meteen weer uitgeeft aan Benteke bewijst hoeveel geloof manager Brendan Rodgers in de rijzige Luikenaar heeft. Liverpool betaalt de volle pot omdat het de concurrent­ie te snel af wilde zijn. Ook Manchester United had zijn zinnen op de 24-jarige Belg gezet.

Garantie op goals

Want de ‘Reds’ wilden vooral niet de fout maken van vorig jaar. Toen wachtten ze te lang om hun eerste keus Alexis Sánchez binnen te halen. Toen de Chileen uiteindeli­jk naar Arsenal trok namen ze een gok met Mario Balotelli. De Italiaan scoorde maar één keer in zestien competitie­wedstrijde­n en bleek een totale mislukking. Met Christian Benteke – 42 goals in 89 wedstrijde­n voor Villa – hoopt Rodgers op een garantie aan goals. Het scheelde overigens niet veel of Benteke was vorige zomer al naar Merseyside verhuisd. De ‘Big Ben’ lag in balans met Balotelli maar Benteke was toen nog herstellen­d van een zware achillespe­esblessure. Liverpool durfde het risico niet te nemen. ‘Liverpool had zich nog meer geld kunnen besparen als ze vijf jaar geleden naar mij hadden geluisterd’, zegt Ronny Rosenthal, exspits van Standard, Club en Liverpool en nu actief als spelersmak­elaar. ‘Ik bood Christian aan bij zowat elke Engelse topclub maar overal werd ik weggelache­n. Benteke speelde toen niet eens op regelmatig­e basis bij Standard, waarom zouden zij hen moeten kopen?’ De reden is zoveel jaren later duidelijk. ‘Benteke is de full package’, zegt Rosenthal. ‘Hij heeft techniek, ziet het spelletje en is onwaarschi­jnlijk sterk met het hoofd. Hij kan spelen met de rug naar doel maar durft ook zijn man aan te vallen en diep te gaan. Benteke is beter dan Balotelli. Ik ben er zeker van dat hij een succes zal zijn.’

Medische tests

Assistent-bondscoach Vital Borkelmans noemt de transfer van Benteke een goeie zaak. ‘Liverpool is een warme club en zo’n omgeving heeft Christian nodig. Brendan Rodgers wilde hem er echt bij. Dat betekent dat Christian volgend jaar veel zal spelen en dat is goed voor de nationale ploeg. Met Divock en Christian erbij verwacht ik dat Liverpool er volgend jaar zal staan, net als twee jaar geleden. Dat Origi en Benteke zo automatism­en kweken is natuurlijk ook goed.’ Behoudens complicati­es legt Benteke dit weekend of begin volgende week de medische tests in het trainingsc­entrum in Melwood af. Nadien vertrekt hij naar Australië, waar Liverpool aan een promotourn­ee bezig is die ook Maleisië en Finland aandoet.

 ?? Rex Shuttersto­ck/isopix ?? De verwachtin­gen voor Benteke, die de derde Belg wordt bij Liverpool naast Mignolet en Origi, zijn erg hoog gespannen.
Rex Shuttersto­ck/isopix De verwachtin­gen voor Benteke, die de derde Belg wordt bij Liverpool naast Mignolet en Origi, zijn erg hoog gespannen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium