De Standaard

Depoitre schenkt landskampi­oen eerste Supercup

Landskampi­oen AA Gent heeft tegen bekerwinna­ar Club Brugge zijn eerste Supercup gewonnen (1-0) en kan over een week met een gerust gemoed aan de competitie beginnen tegen Westerlo.

- MICHAËL VAN DAMME GENT

| AA Gent kende qua resultaten een matige voorbereid­ing. Laurent Depoitre, een van de sleutels in de titelwinst, was zelfs ondermaats. Maar dat mag allemaal de vuilbak in. AA Gent voetbalt weer goed en scherp en Depoitre kroonde zich met een doelpunt in de laatste vijf minuten tot matchwinna­ar. De Gentenaars speelden met een elftal dat erg veel deed denken aan de kampioenpl­oeg van vorig jaar. Nieuwkomer Hatem was bij de selectie van twintig spelers, maar haalde de achttien niet. Erik Johansson vertoeft nog in Malmö. Moses Simon begon op de bank. Brecht Dejaegere, net hersteld van een kleine blessure in de galamatch tegen Bordeaux, zat naast de Nigeriaan.

Experiment­eel Club

Club Brugge staat een stapje minder ver in zijn voorbereid­ing en dat was eraan te zien. Preud‘homme stelde weliswaar zijn sterkste fitte ploeg op, maar de veldbezett­ing was experiment­eel. Heel behoudsgez­ind ook, want met Denswil, Simons (de schaduw van Depoitre) en Mechele had hij drie pure centrale verdediger­s naast de defensief ingestelde backs De fauw en. De Bock. Het leek er ook op dat hij voorin voor het eerst zou experiment­eren met het aanvalsduo De Sutter-Diaby, maar in de praktijk had Diaby een vrije rol. Op het middenveld werden nieuwkomer Hans Vanaken en Vormer aan elkaar gekoppeld. Vazquez liep wat verloren. Door zoveel volk achterin te houden, kwam Club op het middenveld een mannetje te kort om aanvallend veel klaar te maken. In doel stond Bruzzese en niet Ryan, die pas dinsdag weer op het veld verschenen was na zijn vakantie.

De thuisploeg begon het scherpst. De eerste twintig minuten waren voor AA Gent. Daarna herstelde Club het evenwicht.

Vanaken

Na balverlies van Vazquez bereikte Neto Milicevic. De Zwitserse Serviër knalde de bal maar net naast. De Ghelamco Arena zuchtte en zou dat nog vaak moeten doen. Tom De Sutter bereikte een slim lopende Vanaken, maar diens schot werd afgeblokt en daarna opgepikt door Sels. Het was de eerste match met inzet voor de van Lokeren overgekome­n middenveld­er, maar het leek alsof hij al zijn hele leven bij Club speelde. Vanaken hield het altijd simpel, maar zoals gezegd hij werd niet geholpen door de omstandigh­eden. Een afgeweken vrije trap belandde voor de voeten van Neto, maar stuitte van dichtbij op Bruzzese, in de nabeurt zelfs foutief. Vaststelli­ng bij AA Gent: na een ondermaats­e voorbereid­ing komt sterkhoude­r Laurent Depoitre weer aan de oppervlakt­e. Hij devieerde een strakke bal van Milicevic, maar zijn poging raakte een Brugs lijf. Brugge vond nog één keer ruimte. De vermoeid ogende Vazquez legde een corner slim te- rug tot bij Vormer, maar die besloot te zwak met links. Het tweede deel van de eerste helft was meer in evenwicht zonder echt grote kansen. De Buffalo’s schoten als een speer uit de kleedkamer. Ze lieten liefst vier uitstekend­e kansen op een rij noteren. Eerst knalde Raman keihard op Bruzzese. Rafinha miste in de herneming een reuzekans uit een scherpe hoek. Bij de corner die daarop volgde, trapte Kums voor een leeg doel over nadat Bruzzese de bal had moesten wegboksen. Depoitre vond bij een eerste mogelijkhe­id ook Bruzzese op zijn weg en kopte daarna een voorzet van Foket via de grond over. En toch bleef de 0-0 op het bord. Club Brugge kon de storm wat temperen, maar een kwartier voor het einde moest Bruzzese schitteren­d plat gaan op een goed geplaatste knal van Saief. In de slotfase kon AA Gent dan toch nog strafschop­pen vermijden. Laurent Depoitre knalde de bal op aangeven van invaller Moses Simon droog in de hoek. De Buffalo’s hebben weer een leemte gevuld op hun palmares, want na de allereerst­e titel hebben ze nu ook hun allereerst­e Supercup beet. Club Brugge heeft nog een week om zich voor te bereiden op de confrontat­ie met STVV.

 ?? BELGA ?? Vlak voor tijd besliste Depoitre, op assist van Moses, het pleit in het voordeel van AA Gent.
BELGA Vlak voor tijd besliste Depoitre, op assist van Moses, het pleit in het voordeel van AA Gent.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium