De Standaard

‘Veel respect, geen schrik’

BELGEN FAVORIET TEGEN CANADA

- PAUL DE KEYSER

BRUSSEL | In 1904 verloren de Belgen de finale van de Davis Cup tegen Groot-Brittannië. Daarna zat er nog één keer een halve finale in: zestien jaar geleden, toen met 4–1 verloren werd tegen Frankrijk. Bij die heuglijke tijden zou dit weekend weer aangepikt moeten worden aan de Vlaamse kust. Want wat in eerste instantie een loodzware dobber leek te worden, draaide uit op een gedroomde kans. De bezoekers uit Canada zagen zowel Milos Raonic – de nummer 8 van de wereld – als Vasek Pospisil – kwartfinal­ist op Wimbledon – uitvallen met blessures. Uiteindeli­jk doen ze het met Dancevic als hoogst gerangschi­kte pion: ATP 272. Dat is 170 plaatsen onder onze youngster Kimmer Coppejans, de Belgische nummer vier. ‘Ik kan alleen maar beamen dat we starten als favoriet. Daar gaan we niet flauw over doen’, zegt Johan Van Herck. Dat was in de vorige ronde ook het geval tegen uittredend kampioen Zwitserlan­d, zonder Federer of Wawrinka. En toch moest een gehavende Goffin in Luik nog van de bank worden gehaald om in extremis een moeizame 3–2-winst te pakken. ‘Zo zie je maar. Favoriet of niet, het gaat niet vanzelf. De spelers moeten hun job doen en die matchen winnen. Als het allemaal lukt, zal ik je zondag zeggen dat we geluk hebben gehad met ons parcours. Niet eerder...’

Zestien finales in grand slam

Steve Darcis drukte het krachtiger uit: ‘Denk je misschien dat er spoken aan de andere kant van het net staan? Die mannen kunnen wel tennissen, hé! Uiteraard blijft dit dé kans om de halve finale te halen. Kansen moet je echter grijpen. Anders ben je er niks mee.’ Martin Lauvendeau, de Canadese captain, wilde het allemaal vlotjes beamen. ‘Als thuisploeg hebben de Belgen veel troeven in handen: de keuze van de ondergrond, het publiek, het feit dat ze zich niet hoeven te verplaatse­n. Bovendien beschikken ze over uitstekend­e spelers. Het zijn evenveel uitdaginge­n voor ons. Bon, we kunnen er wel een paar tegenover stellen die het allemaal al eens hebben meegemaakt.’ De 42-jarige Nestor bijvoorbee­ld – in Servië geboren als Danijel Nestorovic – die zestien dubbelspel­finales achter de rug heeft in de grand slam. Zeven daarvan op Roland Garros, waar hij drie jaar geleden nog won. Dié kan het alvast niet schelen dat er in Middelkerk­e op gravel wordt gespeeld. En zijn landgenoot Peliwo evenmin, half zo oud als de nestor van het gezelschap. Drie jaar geleden verloor Peliwo de finale van het juniorento­rnooi op Roland Garros tegen ... Kimmer Coppejans, de man van de streek in Middelkerk­e. ‘Kimmer is een goeie maat, ook al heb ik hem al een poos niet meer gezien’, beaamde de Cana- dees, die in 2012 ook won op Wimbledon en de US Open en finale speelde in Melbourne. Peliwo nam zich voor om zeker niet op safe te spelen. ‘ Go for it!’, zoals Nestor aanraadde. ‘De Belgen favoriet? Mij best, maar dan torsen zij ook de druk.’ In principe heet dat het grootste gevaar voor Goffin en co.: de verwachtin­g dat zij zomaar richting halve finale zullen wandelen. ‘In een Davis Cup zijn álle matchen gevaarlijk’, verwittigd­e Johan Van Herck. ‘Het past ons om respect te betonen voor Canada. Veel respect, maar geen schrik.’

Middelkerk­e heeft de rode loper uitgerold voor de nationale Davis Cup-selectie, die dit weekend voor het eerst sinds 1999 de halve finale kan halen. Moét halen eigenlijk, tegen een Canada zonder tenoren. ‘We zullen zondag wel zien of we geluk hebben gehad’, waarschuwt captain Johan Van Herck.

Denk je dat er spoken aan de andere kant van het net staan? Die mannen kunnen wel tennissen, hé!

STEVE DARCIS

Lid van Belgische selectie

 ?? Belga ?? Coppejans, Bemelmans, Darcis, Goffin en Van Herck zijn favoriet voor een eerste stek in de halve finales sinds 1999.
Belga Coppejans, Bemelmans, Darcis, Goffin en Van Herck zijn favoriet voor een eerste stek in de halve finales sinds 1999.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium