De Standaard

Ziek zijn in tijden van crisis

Geachte meneer de Eerste Minister, Geachte mevrouw de Minister van Volksgezon­dheid,

-

Wij – decanen, professore­n, artsen, voorzitter­s van de scholen en faculteite­n geneeskund­e en publieke gezondheid – uiten op initiatief van Dokters van de Wereld onze ongerusthe­id over het verval van het Griekse zorgsystee­m en de onrustwekk­ende staat van gezondheid van de Griekse bevolking. Wij verzoeken u met nadruk uw invloed aan te wenden tijdens de Europese onderhande­lingen over de hulp aan Griekenlan­d, om de toegang tot gezondheid­szorg onvoorwaar­delijk te beschermen.

Wat constatere­n we?

Momenteel leven minstens 2,5 miljoen Grieken onder de armoedegre­ns. In maart 2015 bedroeg de werklooshe­id in Griekenlan­d volgens Eurostat 25,6 procent, terwijl de werklooshe­idsuitkeri­ngen en ziekteverz­ekering tot hoogstens 12 maanden beperkt zijn in de tijd. De kinderarmo­ede steeg tussen 2008 en 2012 naar 40,5 procent. In 2014 leefde 27,3 procent van de Grieken in overbevolk­te woningen, gaf een derde aan dat ze hun huis niet konden verwarmen tijdens de winter en werd 57,9 procent van de verarmde bevolking geconfront­eerd met achterstal­lige betalingen voor basiskoste­n als water en elektricit­eit. De impact van de crisis en het besparings­beleid heeft Griekenlan­d tot de zieke onderbuik van Europa gemaakt. Vorig jaar berekende de Oeso dat, sinds de crisis en bezuinigin­gsmaatrege­len, een derde van de Griekse bevolking niet langer ziekteverz­ekering heeft. Stapels wetenschap­pelijk onderzoek tonen intussen aan dat de meest kwetsbare bevolkings­groepen het eerst werden getroffen door de bezuinigin­gsmaatrege­len. Het percentage mensen met onbeantwoo­rde medische behoeftes is bijna verdubbeld, van 5,4 procent in 2008 tot 9 procent in 2013. Tussen 2008 en 2011 nam het aantal ernstige depressies met factor 2,5 toe. Gedurende diezelfde periode verdubbeld­e ook het aantal hivdiagnos­es. Kinderen vormen in dit verhaal de stille slachtoffe­rs. De Oeso becijferde dat tussen 2008 en 2011 het aantal baby’s met een laag geboortege­wicht steeg met 16 procent. Het aantal doodgeboor­tes nam toe met 32 procent. De medewerker­s van Dokters van de Wereld in Griekenlan­d hielpen vroeger vooral migranten. Nu zien ze een groot aantal autochtone Grieken in de wachtzaal. In sommige van hun centra zijn intussen meer dan 80 procent van de patiënten Griekse natives. 84,9 procent van hun patiënten heeft niet langer een ziekteverz­ekering. Slechts 69,7 procent van de kinderen was gevaccinee­rd tegen tetanus, nog geen 60 procent was beschermd tegen mazelen, bof en rubella. We vragen uw aandacht, omdat de uitkomst van de Europese top van 12 juli absoluut geen garantie biedt op het behoud van de anticrisis­maatregele­n die de Griekse overheid genomen heeft.

Wat vragen we?

De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) pleit voor meer middelen voor gezondheid­szorg in tijden van crisis in plaats van minder. Bovendien benadrukt ze de economisch­e voordelen van sterkere investerin­gen in gezondheid. In de vorige EU-IMF-programma’s werd daarmee te weinig rekening gehouden, aldus de WHO. We vragen dat de Belgische regering die inter- nationale aanbevelin­g mee verdedigt. We vragen dat België er in toekomstig­e Europese onderhande­lingen voor pleit om gezondheid­szorg buiten verdere besparinge­n te houden. België kan bij het onderhande­len over een nieuw steunpakke­t aan de Griekse regering, ervoor ijveren en pleiten om de volksgezon­dheid in Griekenlan­d onvoorwaar­delijk te beschermen en buiten de onderhande­lingen te houden. We vragen een ontmoeting met u om over dit onderwerp verder van gedachten te kunnen wisselen vanuit wetenschap­pelijke en deontologi­sche invalshoek.

Hoogachten­d,

MichelLiev­enYvan Englert, Annemans,Roland, decaan voorzitter hoogleraar faculteit Dokters gezondheid­seconomie,geneeskund­e,van de Wereld ULB UGent

Guy Beuken, hoofd van de master algemene geneeskund­e, CAMG – UCL

Yves Coppieters, hoogleraar epidemiolo­gie en volksgezon­dheid, ULB

Bart Criel, hoogleraar Public Health, Unit Equity and Health,

Instituut Tropische Geneeskund­e

Michel Degueldre, voorzitter Stichting UMC Sint-Pieters

Jan De Maeseneer, vice-decaan faculteit geneeskund­e

en gezondheid­swetenscha­ppen, UGent

Petra De Sutter, hoogleraar UGent, senator.

William D’Hoore, voorzitter Institut de recherche santé et société, UCL

Guy Durant, faculteit voor volksgezon­dheid, UCL

Didier Giet, voorzitter departemen­t algemene geneeskund­e, ULg

Alain Leveque, directeur centrum epidemiolo­gisch onderzoek, biostatist­iek en klinisch onderzoek, ULB

Fred Louckx, hoogleraar gezondheid­ssociologi­e, VUB

Pascale Peraita, voorzitste­r UMC Sint-Pieter Brussel

De Griekse openbare gezondheid heeft zwaar te lijden onder de aanhoudend­e crisis. Dat constatere­n ARTSEN, GEZONDHEID­SSOCIOLOGE­N EN DECANEN van faculteite­n geneeskund­e aan de hand van verontrust­ende cijfers. Ze hopen dat België erin slaagt om gezondheid uit alle besparinge­n te weren.

 ?? Rtr ?? Centrum van Dokters van de Wereld in Perama, bij Athene: heel wat kinderen krijgen niet langer noodzakeli­jke inentingen.
Rtr Centrum van Dokters van de Wereld in Perama, bij Athene: heel wat kinderen krijgen niet langer noodzakeli­jke inentingen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium