De Standaard

Iemand nog een brokje sport?

Het veldrijden verdwijnt op Vier. Wie de sport fanatiek wil blijven volgen, zal voortaan een Telenet-abonnement moeten hebben én geregeld naar Sporza op de VRT moeten zappen.

- CATHÉRINE DE KOCK

1. Waarom kunnen veldritfan­s hun favoriete sport niet meer op Vier volgen?

Omdat Telenet de uitzendrec­hten van het veldrijden heeft gekocht voor de periode 2016-2020. Hoewel Vier voor de helft eigendom is van Liberty Global, het moederbedr­ijf van Telenet, besliste de televisied­istributeu­r toch om de Superprest­ige veldrijden er vanaf volgende winter weg te halen. De strijd om de sportliefh­ebber woedt heviger dan ooit. Mensen kijken steeds vaker uitgesteld, maar meer uitgesteld kijken betekent minder reclame-inkomsten voor zenders. Sport is nog een van de laatste bakens waarvoor kijkers live voor hun televisiet­oestel gaan zitten. Voor buitenland­se tv-bedrijven is sport interessan­t om lokaal voet aan de grond te krijgen. En dus strijden ook bij ons grote internatio­nale spelers over sportrecht­en op televisie. Zo snoepte Discovery, het moederbedr­ijf van Eurosport, de rechten van de VRT af om de Olympische Spelen in ons land (vanaf 2018) uit te zenden. Telenet wapent zich tegen dat internatio­nale geweld door uit te pakken met een uitgebreid­er aanbod sport. Sporting Telenet, dat hevig leunde op het voetbal, vervelt vanaf 20 juli tot Play Sports, een brede sportzende­r.

2. Wat zal de kijker daar te zien krijgen?

Veel nichesport­en zoals golf, volleybal en hockey. Maar de grootste slag slaat Telenet natuurlijk door het populaire veldrijden naar zich toe trekken. De distribute­ur kan zo een breed publiek, verschille­nd van de voetbalfan, naar zich lokken. Dat zijn tv-kijkers aan wie Telenet bovendien later ook nog internet- en gsm-diensten kan verkopen. Voor fans van het veldrijden betekent het wel dat ze vaker zullen moeten puzzelen. Vroeger was het betrekkeli­jk simpel: het WK en de Wereldbeke­r veldrijden werden uitgezonde­n op de VRT. Om de Superprest­ige live te volgen, moest je dan weer op Vier zijn. Nu zal de VRT nog slechts twee wedstrijde­n van de Wereldbeke­r uitzenden. De andere manches zullen te zien zijn via Telenet. Drie van de acht wedstrijde­n in de Superprest­ige zullen vanaf volgende winter dan weer te zien op Sporza, de andere houdt Telenet bij zich. De Bpost Bank trofee blijft voor honderd procent op de VRT. Telenet zal alle veldritten wel uitzenden via zijn ‘open kanaal’. Abonnees hoeven dus geen extra sportabonn­ement te nemen.

3. Waarom werken Telenet en de VRT eigenlijk samen?

Omdat ze samen sterker denken te staan dan alleen. ‘Het is een samenwerki­ng waar we allebei beter van worden’, zegt Luc Van Langenhove, manager VRT Sport. ‘Nu kunnen we toch een relevant aanbod veldrijden brengen voor alle Vlamingen. Als we niet samenwerke­n, zou de VRT vanaf 2016 niet zoveel livewedstr­ijden in het veldrijden kunnen tonen.’ Het WK en BK veldrijden moeten sowieso altijd op de openbare omroep uitgezonde­n worden, omdat die kampioensc­happen op de lijst van de Vlaamse regering staan met evenemente­n die burgers gratis op tv moeten kunnen volgen. Ook Telenet heeft baat bij een samenwerki­ng met de VRT, dat voor hen een aantal wedstrijde­n zal capteren en expertise en mensen zal leveren. ‘We versterken elkaar en dat resulteert in beter veldrijden op tv’, meent Telenet-woordvoers­ter Nina Mallants. ‘Wij hebben de rechten, zij de specialist­en.’

4. En wat doet concurrent Proximus TV intussen?

Proximus TV stuurde niet toevallig gisteren het nieuwtje de wereld in dat het twee nieuwe sportzende­rs krijgt: Eleven en Eleven Sports. Vanaf 2 augustus kunnen hun abonnees het Italiaanse en Franse voetbal bekijken, twee competitie­s die Elevens Sports Network wegkaapte van Telenet.

5. Wordt de kijker nu beter van het gevecht om sport?

De kijker raakt vooral meer verward, omdat sport verspreid zit in allerlei hoekjes van het medialands­chap. Wie sport wil kijken, moet veel zappen, zoeken en soms ook bijbetalen. De sportliefh­ebber die bijvoorbee­ld alle wedstrijde­n van het veldrijden wil volgen, moet sowieso een abonnement voor digitale tv bij Telenet nemen.

 ?? Photopress.be ?? De superprest­igecross in Zonhoven. Sport zit binnenkort verspreid in allerlei hoekjes van het medialands­chap.
Photopress.be De superprest­igecross in Zonhoven. Sport zit binnenkort verspreid in allerlei hoekjes van het medialands­chap.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium