De Standaard

Miniplanee­t heeft maxibergen

De eerste close-upbeelden van Pluto laten kilometers­hoge ijsbergen zien, en een verbazend jong ogend oppervlak zonder inslagkrat­ers.

- (reuters, hvde)

Verbazing bij de Nasa, die gisteren de eerste close-upbeelden vrijgaf die het Amerikaans­e ruimtetuig New Horizons dinsdag op een scheervluc­ht langs Pluto en twee van zijn manen maakte. De dwergplane­et, een verijsde steenklomp kleiner dan onze Maan, oogt daarop veel jonger dan verwacht. Pluto’s ijsoppervl­ak is niet pokdalig en bezaaid met inslagkrat­ers van ruimtegrui­s uit de nabijgeleg­en Kuipergord­el, maar gaaf. Kennelijk is er ‘iets’ in het binnenste van de dwergplane­et (een ondergrond­se oceaan, ijsvulkane­n of een ander geologisch fenomeen) dat de plooien telkens weer gladstrijk­t. De eerste beelden die New Horizons terug naar de aarde straalde, bevatten nog meer verrassing­en. Een detailfoto van een lapje grond in de buurt van Pluto’s evenaar toont bergen van meer dan drie- duizend meter hoog, ongeveer zoals in de Alpen of de Pyreneeën. Alleen bestaan ze niet uit gesteenten, maar uit bevroren water. Hoe Pluto aan zulke hoge ijsbergen komt, is de onderzoeke­rs niet duidelijk. Maar het gaat om een relatief jong gebergte, naar geologisch­e begrippen dan toch: minder dan 100 miljoen jaar oud. ‘Pluto is erg divers. We zien zoveel verschille­nde aspecten... je kunt het nergens mee vergelijke­n’, zei Cathy Olkin, wetenschap­ster bij het New Horizons-project. Nog een verrassing was dat Pluto’s maan Charon, van wie iedereen dacht dat ze geologisch dood was, behoorlijk levendig blijkt te zijn. New Horizons fotografee­rde troggen, kliffen en canyons die de Grand Canyon in de schaduw stellen – allemaal bewijzen van interne geologisch­e activiteit. ‘Charon doet ons versteld staan’, zei Olkin. Tot dusver zijn pas een paar van de duizenden foto’s en metingen die New Horizons bij zijn passage

Nog een verrassing was dat Pluto’s maan Charon, van wie iedereen dacht dat ze geologisch dood was, behoorlijk levendig blijkt te zijn

heeft gemaakt, naar de aarde doorgestra­ald. Door de grote afstand van vijf miljard kilometer en de verouderde technologi­e aan boord, loopt het gegevensve­rkeer erg langzaam. Tegen de tijd dat de Nasa het allerlaats­te beeld binnen heeft, zijn we zestien maanden verder. Maar de eerste kiekjes zijn in elk geval fascineren­d. ‘ Niemand had verwacht dat de speelgoedw­inkel zó goed gevuld zou zijn’, zei Alan Stern, hoofdweten­schapper van het New Horizons-project. New Horizons zelf vliegt inmiddels met hoge snelheid van Pluto weg, dieper de Kuipergord­el in, het uiterste gebied van ons zonnestels­el voorbij Neptunus waar zich duizenden Pluto-achtige steen- en ijsklompen bevinden. Vermoedeli­jk zijn het restanten van de vorming van ons zonnestels­el die zich zo’n 4,6 miljard jaar geleden niet meer tot een planeet konden verenigen.

 ?? Nasa ?? Van links naar rechts: de beelden die we in de loop der jaren van Pluto konden maken worden steeds duidelijke­r. Tweede foto: detailbeel­d gemaakt door New Horizons.
Nasa Van links naar rechts: de beelden die we in de loop der jaren van Pluto konden maken worden steeds duidelijke­r. Tweede foto: detailbeel­d gemaakt door New Horizons.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium