De Standaard

De broers Thibault van Roger Martin du Gard

Nobelprijs­winnaar Roger Martin du Gard hoopte in 1937 dat zijn achtdelige romancyclu­s De Thibaults lessen zou bieden voor de toekomst. Dat zou nauwelijks het geval blijken.

- MARIJKE ARIJS

Roger Martin du Gard schuwde journalist­en en fotografen als de pest. Toen de Franse schrijver in 1937 te horen kreeg dat hij de Nobelprijs voor Literatuur in ontvangst mocht nemen, schrok hij zich een hoedje, pakte illico zijn biezen en dook onder in Cannes. Waar geen mens hem herkende, want er was geen enkel kiekje van de Nobelprijs­winnaar beschikbaa­r. Paris-Soir publiceerd­e zelfs per vergissing een foto van zijn neef, Maurice Martin du Gard. Bij leven en welzijn vonden zijn vuistdikke boeken gretig aftrek, maar na zijn dood belandde zijn werk al snel in het vagevuur. Zijn achtdelige romancyclu­s De Thibaults, die een kleine tweeduizen­d bladzijden telt, was zelfs nog nooit integraal in het Nederlands vertaald. Dat komt ervan als je zulke turven schrijft. Dat was toen mode. Ook Romain Rolland, Georges Duhamel en Jules Romains bezondigde­n zich eraan. Roger Martin du Gard had de mosterd gehaald bij Oorlog en vrede. ‘Ik behoor tot de school van Tolstoj, en niet tot de familie van Proust’, verklaarde de auteur, die allesbehal­ve van het vernieuwen­de type was. De Nobelprijs­winnaar was een rechtgeaar­de realist en dat was zelfs in die modernisti­sche tijden al passé.

Onweerswol­ken

Vorig jaar gooide uitgeverij Meulenhoff het eerste deel van de Nederlands­e vertaling op de markt. Nu verschijnt het kloeke tweede en laatste deel, waarin de cyclus over de familie Thibault in de roman van een heel tijdperk verandert. Je krijgt als het ware twee boeken voor de prijs van één: de geschieden­is van twee broers, die allebei melodramat­isch getinte liefdesper­ikelen beleven, is mooi ingebed in het verhaal van de aanloop naar de Eerste Wereldoorl­og. De idealistis­che, heethoofdi­ge Jacques is van het opstandige type. De rationele wetenschap­per Antoine is een conservati­eveling met behoefte aan structuur en evenwicht. Allebei zijn het in wezen onverbeter­lijke bourgeois, want het bloed van de Thibaults kruipt waar het niet gaan kan. Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorl­og heeft Jacques zich aangeslote­n bij een groep jonge revolution­airen. Onweerswol­ken

pakken zich samen boven Europa. Na de aanslag op aartsherto­g Franz Ferdinand in Sarajevo zijn de rapen gaar, maar Jacques blijft geloven dat het proletaris­che internatio­nalisme een wereldbran­d kan voorkomen. Gejaagd en bezweet rent hij kriskras door Parijs en gaat hij op informatie uit in partijloka­len, op krantenred­acties en in de Kamer. Zijn geloof houdt stand tot het duivelse raderwerk van de mobilisati­e niet meer terug te draaien is, het nationalis­tisch vuur huizenhoog is opgelaaid en de vreedzame arbeidersm­assa is veranderd in een strijdlust­ig, chauvinist­isch zootje. Zomer 1914 eindigt met de dood van deze geboren rebel, die bij een ultieme verzetsdaa­d aan zijn eind komt, nadat hij zijn grote liefde, Jenny, heeft verraden. In de epiloog wordt afgerekend met zijn broer Antoine, die een week na de wapenstils­tand bezwijkt aan de gevolgen van een gifgasaanv­al.

Europa heropgebou­wd

De Thibaults is een roman-fleuve met epische allure, maar een onverdeeld esthetisch genoegen is de lectuur niet. De schrijver, een eeuwige twijfelaar, had er zelf zijn reserves bij: ‘ Il aurait pu être ex

cellent. Il n’est qu’honnête.’ Het aantal personages ondergaat in dit tweede deel een wonderbaar­lijke vermenigvu­ldiging, want van het scheermes van Ockham had Martin du Gard nog nooit gehoord. Zijn creaturen worden stuk voor stuk van hoofd tot voeten voorgestel­d en bomen einde- loos door over oorlog en vrede, socialisme, internatio­nalisme en pacifisme, patriottis­me en nationalis­me. We volgen het nieuws op de voet, van dag tot dag en van uur tot uur. Er is ook iets raars aan de hand met het perspectie­f. Meestal is een alwetende verteller aan het woord, maar soms blijk je je plots in het hoofd van een van de personages te bevinden. Dat deze rasvertell­er zijn lezers ondanks die mankemente­n uitstekend bij de les weet te houden, heeft alles met zijn verteltech­niek, zijn cliffhange­rs en zijn levendige dialogen te maken. Martin du Gard was nu eenmaal meer een ambachtsma­n dan een kunstenaar, meer een verteller dan een stilist. Zijn monumental­e, waanzinnig ambitieuze roman heeft alles in zich voor een eindeloze soapserie, een fikse vleug melodrama incluis. Toen de auteur zijn Nobelprijs ging afhalen, sprak hij de hoop uit dat De Thibaults de mensheid zou herinneren aan de lessen van het verleden. Drie jaar later brak de pleuris uit. De epiloog van de cyclus, met daarin het verhaal van de lijdensweg van Antoine, verscheen in februari 1940, wat het moreel van de Franse troepen allicht geen goed zal hebben gedaan. Op zijn sterfbed richt het personage zich tot het bastaardzo­ontje van zijn broer: ‘Ik vraag me af, Jean-Paul, wat later jouw gedachten over de oorlog zullen zijn, in 1940, als je vijfentwin­tig bent. Je leeft dan ongetwijfe­ld in een Europa dat weer is opge- bouwd en waar de rust is hersteld.’ Het is de enige ironische noot van een schrijver die zijn laatste illusies over de menselijke natuur definitief was kwijtgeraa­kt. Want de geschieden­is blijft zich onherroepe­lijk herhalen. Families sterven uit. Werelden gaan ten onder. Het leven is zinloos. De dood ook. En alles gaat voortduren­d naar zijn mallemoer.

ROGER MARTIN DU GARD De Thibaults. Deel 2.

Roger Martin du Gard was meer een ambachtsma­n dan een kunstenaar, meer een verteller dan een stilist. Zijn roman-fleuve heeft alles in zich voor een eindeloze soapserie

Vertaald door Anneke Alderliest­e, Meulenhoff, 1.040 blz., 49,99 € (eboek 19,99 €). Oorspronke­lijke titel: ‘Les Thibault’.

 ?? Belgaimage/www.bridgemana­rt.com ?? Een triptiek van Gustave Caillebott­e, 1878: vissers, baders en roeiers op de Yerres.
Belgaimage/www.bridgemana­rt.com Een triptiek van Gustave Caillebott­e, 1878: vissers, baders en roeiers op de Yerres.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium