De Standaard

Bouw van windturbin­es boomt in Vlaanderen

Voor eind 2015 verrijzen in Vlaanderen zeker 80 nieuwe windturbin­es. Daardoor wordt de capaciteit in één klap een derde groter. Electrabel ontvouwde gisteren zijn plannen. Maar ook andere groenestro­ombedrijve­n investeren volop.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN

BRUSSEL | In Vlaanderen breekt een nooit geziene bouwwoede aan van windturbin­es. Voor eind 2015 komen er zeker tachtig nieuwe installati­es bij. De windenergi­ecapacitei­t in Vlaanderen, waarvan de teller eind vorig jaar op 604 megawatt stond, neemt het komende halfjaar daardoor toe met 195 megawatt. Ter vergelijki­ng: de kleinste kernreacto­ren van ons land – Doel 1 en 2 – hebben elk een vermogen van 433 megawatt.

‘Als je de toeristisc­he sector in Vlaanderen wilt begrijpen, helpt het dat je de feodalitei­t hebt bestudeerd’ In de strijd om de centen van de toerist getuigen veel Vlaamse steden met een rijke middeleeuw­se geschieden­is nog altijd van een enggeestig particular­isme, zegt

PETER DE WILDE, de topman van Toerisme Vlaanderen (in ‘Trends’).

BRUSSEL | Windturbin­es in aanbouw, we zullen er de komende maanden langs Vlaamse wegen niet naast kunnen kijken, want er breekt een nooit geziene bouwwoede aan. Dat blijkt uit een rondvraag van De Standaard bij de groenestro­ombedrijve­n. Het resultaat van de bouwwoede is een forse toename van de windenergi­ecapacitei­t in Vlaanderen. Eind vorig jaar stond de teller op 604 megawatt. Alleen al tijdens de tweede helft van dit jaar komt er 195 megawatt bij. Ter vergelijki­ng: de kleinste kernreacto­ren van ons land – Doel 1 en 2 – hebben elk een vermogen van 433 megawatt. Electrabel kondigde gisteren aan dat het nog vóór het eind van dit jaar 25 windturbin­es optrekt in ons land. Het merendeel daarvan, 20 stuks, komt ten noorden van de taalgrens. Voor de grootste elektricit­eitsproduc­ent van België is het een eerste forse stap om tegen 2020 zijn windenergi­ecapacitei­t in ons land te verdubbele­n. Dat vergt een investerin­g van 400 miljoen euro, waarvan de helft op rekening van Electrabel en de rest op die van partners zoals de gemeenten en de spoorinfra­structuurb­eheerder Infrabel. De betrokkenh­eid van het spoorwegbe­drijf heeft alles te maken met het grootste windenergi­eproject van Electrabel. Nog voor eind 2015 worden langs de E40 tussen Leuven en Luik ter hoogte van Gingelom 7 windturbin­es gebouwd. Die moeten elektricit­eit leveren voor de spoorlijn Leuven-Luik.

Antwerpse haven

Electrabel bestempelt 2015 als een kanteljaar voor zijn windenergi­eactivitei­ten. Volgens Bart Bode van de Organisati­e van Duurzame Energie (ODE) is er zelfs sprake van een kantelmome­nt voor de hele Vlaamse windenergi­e. De boom in de bouw van windturbin­es stopt niet eind dit jaar. ‘Ook 2016 wordt een sterk jaar’, voorspelt hij. Zo is er nog heel wat op til in de Antwerpse haven. De verwachtin­g is dat daar niet alleen dit jaar (zie kaart), maar ook volgend jaar zwaar geïnvestee­rd wordt in windenergi­e: er zijn plannen voor nog eens 18 turbines. Ditmaal op de rechteroev­er van de Schelde. De verklaring voor de bouwwoede is volgens Bart Bode te zoeken bij de hervorming van het subsidiesy­steem voor groene stroom ruim twee jaar geleden. ‘ Tot dan keken groenestro­ombedrijve­n de kat uit de boom. Eenmaal er duidelijkh­eid was over de regels, is het licht op groen gegaan’. Er is ook toeval gemoeid met de bouwwoede. Windenergi­eprojec--

ten stuiten geregeld op verzet van omwonenden, wat gepaard gaat met rechtszake­n. ‘In een deel van die gevallen is de juridische strijd nu beslecht. Die plannen kunnen nu gerealisee­rd worden’, zegt Bart Bode.

Steun bijsturen

Hij maakt zich wel zorgen over de jaren nadien omdat er alweer geluiden opgaan om de steun aan windenergi­e bij te sturen. Het gevaar is dat er opnieuw twijfel zal rijzen bij de investeerd­ers. En dat gebeurt het best niet. Want als Vlaanderen zijn ambitie wil waarmaken om tegen 2020 meer dan 20 procent van de elektricit­eitsproduc­tie groen te maken, moeten er nog heel wat turbines bijkomen. Vijfhonder­d tegen 2020 schat Nico Priem, bij Electrabel verantwoor­delijk voor de hernieuwe energiepro­jecten.

Om tegen 2020 meer dan een vijfde van de elektricit­eitsproduc­tie groen te maken, moeten er 500 turbines bijkomen

 ?? Anthony Dehez/belga ?? Electrabel bestempelt 2015 als een kanteljaar voor zijn windenergi­eactivitei­ten.
Anthony Dehez/belga Electrabel bestempelt 2015 als een kanteljaar voor zijn windenergi­eactivitei­ten.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium