De Standaard

Is een Grexit toch beter voor de Grieken?

Door de muntontwaa­rding van de nieuwe drachme en de aanwakkere­nde inflatie zou de Griekse welvaart na de uitstap nog een enorme klap te verwerken krijgen

- (rmg)

1. De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, zegt dat een tijdelijke Grexit nog altijd mogelijk is. Waarom blijft hij daarop hameren?

Schäuble zei gisteren in een radio-interview dat Griekenlan­d moeilijk te redden is zonder schuldkwij­tschelding, en dat een schuldkwij­tschelding niet kan samengaan met het lidmaatsch­ap van de eurozone. Vandaar dat hij afgelopen weekend al pleitte voor een tijdelijke time

out. Griekenlan­d zou dan zijn lidmaatsch­ap van de eurozone opschorten, zodat schuld kwijtgesch­olden kan worden, om daarna weer aan te sluiten.

2. Heeft Schäuble gelijk?

De overtuigin­g dat een hulpprogra­mma zonder kwijtschel­ding zinloos is, wint terrein. Het IMF heeft nu al in twee rapporten cijfermati­g aangetoond dat de aannames van de eurozone te optimistis­ch zijn, en dat een schuldhers­chikking onvermijde­lijk is. Een echte kwijtschel­ding zou de kans op een duurzaam herstel aanzienlij­k vergroten. Ook de Franse minister Michel Sapin zit op de lijn van het IMF. En gisteren zei ook ECB-voorzitter Mario Draghi dat een schuldverl­ichting niet langer controvers­ieel is.

3. De noodzaak tot een schuldkwij­tschelding is dus unaniem aanvaard?

Dat nu ook weer niet. De Finse premier Juha Sipila zei gisteren dat het gepraat over een kwijtschel­ding ‘zinloos’ is. Als hardliner overtreft hij daarmee Schäuble. Dat is niet onlogisch: zijn regering bevat ook de Partij der Finnen, voor wie kwijtschel­ding een ‘rode lijn’ is.

4. Hoe zou zo’n tijdelijke Grexit er concreet uitzien?

Dat is de grote vraag, die ook Schäuble nog niet beantwoord heeft. Veel economen en politici zijn van mening dat een Grexit, zelfs een tijdelijke, tegen elke prijs vermeden moet worden. De Oostenrijk­se bondskanse­lier Werner Faymann reageerde daarom gisteren erg negatief op de uitspraken van Schäuble. ‘Dit is moreel niet juist, het zou het begin zijn van een proces van verval’, zei hij. Ook veel economen denken dat niemand iets te winnen heeft bij een Grexit.

5. Waarom niet?

Door de muntontwaa­rding van de nieuwe drachme en de aanwakkere­nde inflatie zou de Griekse welvaart aanvankeli­jk nog een enorme klap te verwerken krijgen. Om nog maar te zwijgen van de gevolgen voor de banken. Bovendien zouden ook de schuldeise­rs slechter af zijn, want de schuld in euro zou dan nooit meer volledig afbetaald kunnen worden. Royal Bank of Scotland berekende dat een Grexit voor de schuldeise­rs ongeveer 100 miljard euro duurder zou uitvallen dan Griekenlan­d binnen de club te houden. De denktank Bruegel denkt dat 75 procent van de schuld niet kan worden terugbetaa­ld.

6. Maar een Grexit maakt een econo- misch herstel voor Griekenlan­d toch makkelijke­r?

Ook dat is verre van zeker. De Griekse handel is te beperkt om via een goedkope munt een sterke economisch­e stimulans te kunnen vormen, schreef ING vorige week in een rapport. Of het toerisme er wel bij zou varen, is ook de vraag. De prijzen zouden zakken, maar de noodzaak om geld te wisselen en de wisselkoer­srisico’s voor touroperat­ors en luchtvaart­maatschapp­ijen zijn dan weer nadelen.

7. Kan Griekenlan­d de eurozone verlaten en toch de euro blijven gebruiken?

In theorie is dat mogelijk. Twee landen hebben de euro ingevoerd als officiële munteenhei­d, zonder dat ze lid zijn van de eurozone: Kosovo en Montenegro. Vandaar dat die optie soms omschreven wordt als het Montenegro-scenario. Maar anders dan die landen is Griekenlan­d volledig ingekapsel­d in het zogenaamde eurosystee­m. Grensovers­chrijdende financiële transactie­s worden op een centraal niveau geboekt. Ook is het moeilijk denkbaar dat het land wordt afgesneden van ECB-steun. Gisteren nog zei voorzitter Mario Draghi nog dat hij weigert na te denken over een scenario waarbij Griekenlan­d geen lid is van de eurozone.

 ?? Sedat Suna/epa ?? ‘Een schuldkwij­tschelding kan niet samengaan met lidmaatsch­ap van de eurozone’, zegt Wolfgang Schäuble. Maar bij een Grexit zouden ook de schuldeise­rs slechter af zijn.
Sedat Suna/epa ‘Een schuldkwij­tschelding kan niet samengaan met lidmaatsch­ap van de eurozone’, zegt Wolfgang Schäuble. Maar bij een Grexit zouden ook de schuldeise­rs slechter af zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium