De Standaard

Actiegroep­en krijgen meer juridische armslag

Het Grondwette­lijk Hof vernietigt de bestuurlij­ke lus bij de Raad van State. Diverse actiegroep­en vinden dat bijzonder goed nieuws. Met zo’n lus konden overheden nog snel enkele procedurel­e fouten rechtzette­n.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BRINCKMAN

Volgens het Grondwette­lijk Hof vormt bestuurlij­ke lus een inbreuk op de onpartijdi­ge rechtspraa­k

BRUSSEL | Het Grondwette­lijk Hof vernietigd­e gisteren de bestuurlij­ke lus bij de Raad van State. Die lus gaf het rechtscoll­ege de mogelijkhe­id om een overheid via een tussenarre­st op te dragen een gebrek in de bestreden akte of het reglement te herstellen of te laten herstellen. Volgens het Hof vormt dat principe een inbreuk op de onpartijdi­ge rechtspraa­k. Nog voor de einduitspr­aak in zicht is, geeft de rechter immers aan op welke manier de fout kan worden hersteld. De lus beperkte ook de toegang tot de rechtspraa­k. Tegen de herstelde overheidsb­eslissing was immers geen beroep meer mogelijk. Met zijn beslissing verwijst het Grondwette­lijk Hof een belangrijk­e hervorming van de Raad van State, die pas vorig jaar van kracht werd, naar de prullenman­d. Zeker bij de diverse overheden werd het bestaan van zo’n lus een fetisj. Het moest de Raad van State de mogelijkhe­id geven om kleinere fouten die niet van doorslagge­vende invloed waren op de rest van het dossier, recht te zetten zonder de hele zaak te vernietige­n. Het dossier wordt eventjes teruggestu­urd naar de overheid die de fout kan corrigeren zonder dat de volledige procedure moet worden overgedaan (vandaar de benaming ‘lus’).

Hulpje van overheid

Maar diverse vereniging­en en de Orde van Vlaamse Balies trokken naar het Grondwette­lijk Hof. De balies vonden dat de Raad van State zich als hulpje van de overheid profileerd­e. Milieuvere­niging vreesden dat het flink moeilijker zou worden om beslissin- gen – bijvoorbee­ld een ruimtelijk uitvoering­splan – aan te vechten. Via de bestuurlij­ke lus konden vergeten adviezen of foutieve berekening­en in een milieueffe­ctenrappor­t worden rechtgezet. De regeling stond ook op gespannen voet met een VN-verdrag rond basisrecht­en van burgers. Het wekt amper verbazing dat de Antwerpse actiegroep Ademloos een van de organisati­es was die de lus aanvochten. Raadsman Philippe Vande Casteele reageerde opgetogen. Met gelijkaard­ige argumenten lag hij eerder mee aan de basis van de vernietigi­ng, ook door het Grondwette­lijk Hof, van een lus in het Vlaamse decreet rond ruimtelijk­e ordening. De Vlaamse regering werkte ondertusse­n een alternatie­f uit. Het principe blijft immers belangrijk om de ingewikkel­de procedurel­e afwerking van grote infrastruc­tuurwerken te vergemakke­lijken. ‘Zo’n lus is nooit in het nadeel van de overheid’, beaamt Vande Casteele. De Vlaamse regering bespreekt vandaag de invoering van een bestuurlij­ke lus voor Vlaamse bestuursre­chtscolleg­es (o.a. raad voor vergunning­sbetwistin­gen en het Milieuhand­havingscol­lege).

 ?? Jimmy Kets ?? Onder meer de Antwerpse actiegroep Ademloos vocht de bestuurlij­ke lus aan.
Jimmy Kets Onder meer de Antwerpse actiegroep Ademloos vocht de bestuurlij­ke lus aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium