De Standaard

Kreten & gefluister

-

Reputatie (1)

De Vlaamse feestdag is achter de rug, nu is het opwarmen voor de Belgische. En wel met een studie van het ‘Reputation Institute’. Op een lijst met 55 landen schuift België van plaats twaalf naar tien wat betreft goede reputatie. We landen op 72,3 punten, niet gruwelijk ver verwijderd van gouden medaille Canada, dat 78,1 punten behaalt. België wordt gezien als ‘een ethisch en veilig land dat goed functionee­rt, vooruitstr­evend is op economisch en sociaal vlak, en een verantwoor­delijke speler is in de internatio­nale gemeenscha­p’.

Reputatie (2)

Communicat­iebureau Akkanto heeft een extra rondvraag gedaan bij 14.000 Belgen over ‘ de Belgische instelling­en’. Dat de Rode Duivels betrekkeli­jk geliefd zijn, is geen verrassing. Zij staan met 73,2 % bovenaan. Maar vlak daarachter staat... het leger. Met een appreciati­escore van liefst 70,5 %. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) kan zich geen betere aanloop naar de beslissend­e vergaderin­gen over zijn hervorming­splannen wensen. Hij kan nu zonder blikken of blozen dreigen dat er rellen zullen uitbreken als de mensen in de gaten krijgen dat er nog verder bespaard moet worden op Defensie. Of men daar tijdens de begrotings­bespreking­en oren naar zal hebben, blijft natuurlijk de vraag.

Spierpijn

Of ze nu zelf geprobeerd heeft om haar lidmaatsch­ap bij een fitnesscen­trum stop te zetten of niet, is niet helemaal duidelijk. Maar Leen Dierick (CD&V) is wel te weten gekomen dat dat bijna onmogelijk is. Volgens cijfers die ze opvroeg bij minister Kris Peeters (CD&V) lappen fitnesscen­tra massaal de regelgevin­g aan hun laars. Bij zeven op de tien gaat het mis. Wie voor het einde van zijn contract wil stoppen met iron pumpen, botst vaak op hoge schadeverg­oedingen, hoger dan de prijs van het resterende contract. Peeters belooft actie, Dierick knikt instemmend.

Bonte buurt

Brigitte Grouwels tweette gisteren een foto van zichzelf, terwijl ze aan het ‘bussen’ is: ‘@brigittegr­ouwels maakte gebruik van het prachtige weer om de Bonte Buurt-krantjes te bussen in de Europese wijk. #bontebuurt’ De Europese wijk? Bont? #lol

Met bijdragen van Peter De Lobel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium