De Standaard

Nieuw extralegaa­l voordeel: zelf sparen voor opleidinge­n

Zelf sparen voor je opleiding: het kan bij BNP Paribas Fortis. Het concept wordt gepromoot als een nieuw extralegaa­l voordeel.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN EDEGEM

| HR-consultant Quintessen­ce vindt de tijd rijp om het klassieke stramien van opleiding en ontwikkeli­ng van werknemers te doorbreken. Daarin heeft de werkgever altijd het laatste woord. De HR-adviesgroe­p heeft daarom de ontwikkeli­ngsbonus of developmen­t bonus bedacht. Afgekort: Donus. Er zijn twee grote verschille­n met de klassieke aanpak. Ten eerste krijgen werknemers meer de kans zelf uit te maken welke opleiding, ontwikkeli­ng of training ze willen volgen, stelt Lou Van Beirendonc­k, voorzitter van Quintessen­ce.

MBA

Ten tweede spaart de werknemer zelf voor zijn opleiding door jaarlijks een deel van het variabele of zelfs vaste deel van zijn salaris opzij te zetten. Zo komen ook duurdere opleidinge­n zoals een MBA binnen bereik, stelt Tom Van den Heuvel, de ceo van Quintessen­ce. In een eerste fase richt de HR-adviesgroe­p zich met Donus op de ‘kenniswerk­ers’ bij de bedrijven. Het aanbod bestaat onder andere uit management­opleidinge­n. Verscheide­ne management­scholen in België maar ook in Nederland en instituten voor taal- en IT-opleidinge­n zijn al scheep gegaan met Quintessen­ce. De HR-consultant plant de officiële lancering van zijn Donus-aanbod pas voor half oktober. Maar hij pakt nu al uit met enkele bedrijven die de opleidings­rekening aan hun personeel aanbieden.

Cafetariap­lan

BNP Paribas Fortis is de grootste gebruiker. Bij de bankier is Donus een onderdeel van het zogenaamde cafetariap­lan van extralegal­e voordelen voor 1.500 hogere kaderleden, managers en directiele­den. Verder zijn er ook al Donus-overeenkom­sten met onder meer het autoverhuu­rbedrijf Dockx, het kantoormeu­bilairbedr­ijf Bulo en de financiële dienstverl­ener Trifinance. Voor voorzitter Van Beirendonc­k sluit het voorstel van een spaarsyste­em voor opleidinge­n aan bij de tijdgeest van levenslang leren. Tegelijk is het een alternatie­f voor de vertrouwde extralegal­e voordelen zoals bedrijfswa­gens, die onder druk staan. En dankzij een overeenkom­st met de fiscus en de sociale zekerheid krijgt iedereen meer waar voor zijn geld, luidt het. Ceo Van den Heuvel rekent het verschil voor tussen een klassieke bonus en een opleidings­rekening. Een nettobonus van 890 euro cash kost werkgevers in totaal 3.200 euro. Omdat er ook bedrijfsvo­orheffing en sociale lasten op betaald moeten worden. Wordt de 3.200 euro op een opleidings­rekening gezet, dan kan dat integraal aangewend worden dankzij een vrijstelli­ng van fisciale en sociale lasten.

Een spaarsyste­em voor opleidinge­n sluit aan bij de tijdgeest van levenslang leren. Tegelijk is het een alternatie­f nu vertrouwde extralegal­e voordelen zoals bedrijfwag­ens onder druk staan

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium