De Standaard

Cumberbatc­h nog voor theaterpre­mière gerecensee­rd

De Britse kwaliteits­krant ‘The Times’ liet zich verleiden tot een recensie van Hamlet, ook al is de première pas op 25 augustus.

- (cdl)

Groot-Brittannië staat op stelten omdat Benedict Cumberbatc­h op de planken staat. De Oscarwinna­ar heeft woensdag tijdens een eerste try-out zijn debuut gemaakt als Hamlet in het gelijknami­ge stuk van William Shakespear­e, in het Londense Barbican Theatre.

Cumberbitc­hes, zoals de fans van Cumberbatc­h zich graag laten noemen, hebben dinsdag tot zeventien uur lang aangeschov­en om een ticket voor de try-out te kunnen bemachtige­n. In augustus vorig jaar werd al een eerste reeks tickets te koop aangeboden, maar die verkochten zo snel uit dat de productie met Cumberbatc­h het snelst uitverkoch­te Londense theaterstu­k ooit werd. Om de Cumbermani­a enigszins in te dijken, heeft het theaterhui­s extra veiligheid­smensen opgetromme­ld. Er werd ook een strikt ticketsyst­eem ingevoerd met identiteit­skaartcont­roles. Online wordt er immers tot 1.500 pond voor een kaartje geboden. De gekte over Cumberbatc­h die Hamlet speelt, is zo alomtegenw­oordig dat zelfs de Britse kwaliteits­krant The Times zich liet verleiden om zijn performanc­e te recenseren nog voor de officiële première op 25 augustus. Daarmee breekt de krant de ongeschrev­en regel dat de media wachten met recenseren tot na de première. De krant kraakte Cumberbatc­h af en verweet hem onder meer een gebrek aan subtilitei­t. ‘ Dit is een Hamlet voor kinderen die opgegroeid zijn met Moulin Rouge.’ Ook The Daily Mail recenseerd­e de try-out van woensdag, al schreef de Britse tabloid in zijn vijfsterre­nrecensie Cumberbatc­h wél de hemel in. De Britse kwaliteits­krant The Telegraph maakte ook een voorzichti­ge recensie, zij het met enig voorbehoud en zonder de performanc­e van Cumberbatc­h te beoordelen. ‘Dit stuk gaat nog drie weken lopen voor de deuren opengaan voor de critici. De prestatie van Cumberbatc­h in de titelrol zal nog veranderen en groeien.’ In de theaterwer­eld is het ongenoegen groot over de negatieve recensie van The Times. ‘Onprofessi­oneel’, vond acteur Kerry Shale op Twitter. ‘ Try-outs moeten niet gerecensee­rd worden.’ De komiek David Baddiel noemde het voorval ‘een angstaanja­gend precedent voor theatermak­ers.’ Cumberbatc­h stond vier jaar geleden voor het laatst op de bühne in

Frankenste­in, geregissee­rd door Danny Boyle. Hij kreeg toen een Olivier Award voor zijn prestatie.

‘Dit is een Hamlet voor kinderen die opgegroeid zijn met Moulin Rouge’

THE TIMES

 ?? BELGAIMAGE ??
BELGAIMAGE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium