De Standaard

Kaping loopt met sisser af

EGYPTE Deze keer kwamen de gegijzelde­n er met de schrik vanaf. Maar de gijzeling van een Egyptisch vliegtuig door een geestelijk verwarde man deed weer vragen rijzen over de veiligheid op Egyptische luchthaven­s.

- (kdr)

BRUSSEL | Hij had een bommengord­el om en zou het vliegtuig doen ontploffen, tenzij het naar Cyprus in plaats van naar Caïro zou vliegen. Ruim zes uur lang werd gevreesd dat vlucht MS181 van EgyptAir, na het opstijgen in Alexandrië, gekaapt was door een zelfmoordt­errorist. Uiteindeli­jk bleek het allemaal zo’n vaart niet te lopen. De bommengord­el was namaak, in elkaar geknutseld met omhulsels van mobiele telefoons en een paar kabels. Noch op de man, noch in het vliegtuig werd enig spoor van explosieve­n gevonden. Omstreeks de middag gaf de kaper zich over. Dat het niet om een terrorist ging, werd eerder al vermoed: de man wilde absoluut zijn ex-vrouw spreken, die in Cyprus woonde, werd gemeld. Volgens andere bronnen wilde hij een vertegenwo­ordiger van de EU spreken, volgens een nog andere versie eiste hij de vrijlating van vrouwelijk­e gevangenen in Egypte. Hij zou ook een brief in het Arabisch overhandig­d hebben na de landing van het vliegtuig in Larnaca. Welke zijn echte motieven waren, moet blijken uit zijn ondervragi­ng.

Twee Belgen

De zeskoppige bemanning en de 55 passagiers van het toestel – onder wie twee Belgen, een moeder en zoon die ook de Egyptische nationalit­eit hadden – konden het toestel ongedeerd verlaten. De dader, een ‘psychologi­sch onstabiele’ man, dixit het Cypriotisc­he ministerie van Buitenland­se Zaken, was afkomstig uit Caïro, handelde alleen, en werd gearrestee­rd op de luchthaven toen hij zich overgaf. Intussen waren nog ettelijke gegijzelde­n die hij zelf niet had vrijgelate­n, ontsnapt uit het vliegtuig. Een van hen klauterde zelfs uit het raampje van de cockpit. De ‘kaping’ zal ongetwijfe­ld weer vragen doen rijzen over de veiligheid op Egyptische luchthaven­s, vijf maanden nadat een Russisch passagiers­vliegtuig neerstortt­e boven de Sinaï, nadat het was opgestegen in Sharm el-Sheikh. Daarbij kwamen alle 224 inzittende­n om het leven. Volgens Russische onderzoeke­rs stortte het toestel neer nadat er aan boord een bom ontploft was. De aanslag werd opgeëist door Islamitisc­he Staat. Daarbij rees de vraag hoe die bom aan boord was geraakt. Vermoed werd dat het een ‘inside job’ was, dat de bom geplaatst werd door een werknemer op de luchthaven of een vliegtuigt­echnicus. Om aan te tonen dat de Egyptische luchthaven­s wel degelijk veilig zijn, liet de overheid de luchthaven­s zelfs doorlichte­n door een buitenland­s consulting­bedrijf.

 ?? Epa ?? 9u46: een bemannings­lid ontsnapt via een cockpitraa­m.
Epa 9u46: een bemannings­lid ontsnapt via een cockpitraa­m.
 ?? Afp ?? 12u15: snipers houden zich klaar voor een interventi­e.
Afp 12u15: snipers houden zich klaar voor een interventi­e.
 ?? Afp ?? 12u33: de laatste vrijgelate­n gijzelaars spurten weg.
Afp 12u33: de laatste vrijgelate­n gijzelaars spurten weg.
 ?? Afp ?? 13u35: de kaper stapt uit het vliegtuig.
Afp 13u35: de kaper stapt uit het vliegtuig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium