De Standaard

Nieuwe regels voor Airbnb in Brussel

Wie zijn woning in Brussel via Airbnb wil verhuren, moet vanaf volgende maand een dossier indienen en aan een hele reeks voorwaarde­n voldoen.

- (gdc)

BRUSSEL | Een Brussels appartemen­t verhuren via het populaire onlineplat­form Airbnb kan vanaf eind april niet meer met een simpele muisklik. De Brusselse regering heeft nieuwe regels opgesteld, waaraan iedereen die een hotel uitbaat of zijn woning verhuurt, moet voldoen, ook al is dat slechts occasionee­l. Vooral voor verhuurder­s via Airbnb komt er heel wat administra­tie bij. ‘Dat doen we om oneerlijke concurrent­ie tegen te gaan’, zegt François Tahon van het kabinet van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). ‘We willen Airbnb zeker niet in de weg staan, maar iedereen moet gelijk zijn voor de wet. Met alle vernieuwin­gen in de sector was het hoog tijd voor een update.’ Zo mogen mensen die hun hoofdverbl­ijfplaats als vakantiewo­ning verhuren, dat volgens de nieuwe regels maximaal vier maanden per jaar doen. Veiligheid­svoorschri­ften moeten in het Nederlands, Frans en Engels beschikbaa­r zijn. Slapen de gasten bij de uitbater thuis, dan moet die het hele verblijf bereikbaar zijn voor hen. Ook voor het meubilair en de badkamer zijn er strikte regels. Alle uitbaters en kandidaat-uitbaters moeten een dossier indienen bij de economisch­e dienst om hun logies te laten registrere­n. Daarbij moeten enkele attesten worden toegevoegd, zoals een uittreksel uit het strafregis­ter, een akkoord van de andere bewoners van het gebouw en een plattegron­d van de woning.

Bedreiging voor huurmarkt

Voor verhuurder­s via Airbnb komt er heel wat administra­tie bij

De Brusselse hotelsecto­r heeft het al langer moeilijk met Airbnb, dat volgens de sector oneerlijk concurreer­t. Airbnb wordt er in verschille­nde steden van beschuldig­d de huurmarkt te bedreigen doordat mensen hun pand permanent aan toeristen verhuren. Maar volgens Airbnb zijn de meeste van de 5.500 Brusselse adresjes er voor occasionee­l verhuur en vormen ze geen bedreiging voor de hotelsecto­r. De Belgische topman Nicolas Ferrary noemde de nieuwe regels in eerste instantie ‘absurd complex’. Maar het onlineplat­form laat nu weten dat het zich zal inzetten om de Brusselse leden in te lichten.

 ?? Rr ??
Rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium