De Standaard

Wat zijn de rechten en plichten van nieuwkomer­s?

- (bbr)

De verklaring werd een delicate oefening waarbij professor Etienne Vermeersch universele rechten op een zo concreet mogelijke manier probeerde uit te schrijven. In feite valt ze in twee delen uit elkaar. In een eerste deel moet de nieuwkomer onze rechten, plichten, waarden en vrijheden ‘begrijpen, aanvaarden en erkennen’. In een tweede deel moet hij zich engageren tot een integratie-inspanning.

De tekst verwijst naar het respect voor de zoals vervat in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Nieuwkomer­s moeten de ‘democratis­che principes’ van België eerbiedige­n en de

zoals vervat in de Grondwet’ respectere­n: de vrijheid van meningsuit­ing, de vrijheid van vereniging, de vrijheid van eredienst en de vrijheid ‘van beleving van seksuele geaardheid’.

hebben ‘ dezelfde rechten en plichten’ en bijgevolg ‘dezelfde rechten op onderwijs en werk’. Ze kunnen allebei deelnemen aan het democratis­ch proces, hebben ‘ de verplichti­ng om belastinge­n te betalen’ en hebben ‘de plicht om in het onderhoud van de kinderen te voorzien’.

Kinderen moeten mogelijke

krijgen. ‘Ik begrijp en aanvaard dat jongens en meisjes in dit land dezelfde rechten hebben. Daarom mogen jongens en meisjes niet gedwongen worden om te huwen.’

Van intrafamil­iaal kan geen sprake zijn. ‘Ik begrijp en aanvaard dat het in dit land strafbaar is om geweld te plegen tegen een andere persoon, ook tegenover een echtgeno(o)t(e) of kinderen. Dreigen met geweld is in dit land ook strafbaar.’

Een passage verwijst uitdrukkel­ijk naar de strijd tegen het

Wie getuige is van een poging tot misdrijf die ‘ de fundamente­n van de samenlevin­g aantast’, moet ‘alles in het werk stellen om dit misdrijf te voorkomen en dit aan te geven’.

Nieuwkomer­s zijn bereid om zich te integreren door het leren van de taal en door het volgen van een

Ook worden ze aangemoedi­gd om ‘ zelf in hun levensonde­rhoud te voorzien’. De verklaring stipuleert duidelijk dat het niet naleven ervan ‘het behoud van een verblijfst­itel in België ernstig in gevaar kan brengen’.

‘de best

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium