De Standaard

Microsoft: ‘Bots zijn de nieuwe apps’

De menselijke taal is de nieuwe gebruikers­interface, en bots zijn de nieuwe apps. Dat vertelde Satya Nadella, de baas van Microsoft, gisteren in San Francisco. We zullen steeds vaker praten of chatten met intelligen­te programma’s.

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE DECKMYN

Op zijn jaarlijkse evenement Build in San Francisco maakte Microsoft plannen bekend om zijn sprekende assistent Cortana sterk uit te breiden. Cortana zit ingebouwd in de Engelstali­ge versie van Windows 10, maar kan ook worden gebruikt op smartphone­s met Windows, Android of iOS. Microsoft wil dat ontwikkela­ars van software hun apps aansluiten op Cortana. Zo kunnen die apps de spraakfunc­ties van Cortana gebruiken om gesproken en geschreven instructie­s te begrijpen en voor een antwoord te zorgen. Microsoft toonde verder hoe Cortana kan deelnemen aan chats in Skype. Maar bedrijven zullen, met software van Microsoft, in Skype ook hun eigen ‘bot’ kunnen creëren, een intelligen­te, zelfstandi­g handelende softwaremo­dule die klanten te woord kan staan. Met zo’n bot zul je bijvoorbee­ld via chat in Skype een pizza kunnen bestellen (het voorbeeld dat gisteren werd gedemonstr­eerd). Microsoft is overigens niet het enige bedrijf dat inzet op intelligen­te assisten- ten en chatbots. Facebook zou over twee weken gelijkaard­ige plannen voorstelle­n, voor bots die werken binnen de Facebook Messenger-app. De voorbije week werd nochtans aangetoond dat chattende bots nog niet helemaal op punt staan. Vrijdag was Microsoft verplicht om zijn experiment­ele chatbot Tay na enkele uren al van het internet te halen. Die was immers via Twitter allerlei racistisch­e en seksistisc­he boodschapp­en aan het uitsturen. Woensdag was Tay opnieuw even online, om meteen weer te worden weggehaald. Intussen blijkt dat die ‘foute’ berichten grotendeel­s het gevolg waren van één slordighei­d bij Microsoft: je kon Tay vragen ‘zeg mij na...’, waarna de chatbot via Twitter ge- lijk welke boodschap met heel de wereld deelde.

Hololens

Microsoft demonstree­rde gisteren ook hoe zijn Hololens-bril kan worden gebruikt in het onderwijs. De Hololens combineert virtuele realiteit met de ‘echte’ wereld. Microsoft demonstree­rde hoe studenten samen met hun leraar naar virtuele modellen van de menselijke hersenen kunnen kijken. Verder toonde Microsoft nog hoe computerga­mes voortaan kunnen worden ontwikkeld om zowel op een Windows 10-pc als op een Xbox One-spelconsol­e te draaien. Dat zou de Xbox een duwtje in de rug kunnen geven in de concurrent­iestrijd met de PlayStatio­n 4 van Sony.

Bedrijven zullen gemakkelij­k hun eigen ‘bot’ kunnen creëren, een intelligen­te, zelfstandi­g handelende softwaremo­dule die klanten bedient

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium