De Standaard

Mens raakte al eerder van slag door klimaatver­andering

In de zesde en zevende eeuw heerste in Europa een kleine ijstijd. Die deed oogsten mislukken, veroorzaak­te sociale onrust en bracht een heuse volksverhu­izing op gang.

- (nrc, hvde)

lukte oogsten, uitbraken van ziektes en volksverhu­izingen, aldus de onderzoeke­rs, die niet als eersten een relatie leggen tussen klimaatver­andering en de stabilitei­t van samenlevin­gen. Eerder is bijvoorbee­ld voor het middeleeuw­se Oost-Europa een verband gelegd tussen perioden van temperatuu­rdaling, pestuitbra­ken en politieke conflicten die in oorlogsgew­eld ontaardden.

Donkere eeuwen

De oorzaak van sterke klimaatafk­oeling in de afgelopen millennia wijst steeds in dezelfde richting: vulkaanuit­barstingen. De afgelopen 2.500 jaar werden plotseling intredende koude perioden in Europa en Amerika steeds vooraf gegaan door vulkaanuit­barstingen. Het uitgestote­n roet en as in de atmosfeer blokkeerde­n ook het zonlicht voor de nu onderzocht­e koudeperio­de, na de uitbarstin­gen van 536, 540 en 547. De zonnedip lazen de wetenschap­pers af aan de jaarringen van vele honderden opgegraven Siberische lariksen uit het Altajgeber­gte in Centraal-Azië. De dikte van de jaarringen zegt iets over de groeiomsta­ndigheden in lente en zomer, en over de hoeveelhei­d zonlicht. Bij de lariksen nam de dikte van de jaarringen vanaf circa 540 af. Dezelfde dip was eerder al gezien bij eiken in de Oostenrijk­se Alpen. De auteurs opperen een speciale naam voor de nu onderzocht­e koudeperio­de van ruim een eeuw: ‘Kleine ijstijd van de late oudheid’. De zesde en zevende eeuw zijn notoir ‘donkere eeuwen’; er is relatief weinig over bekend. In ieder geval was er in het Byzantijns­e Rijk tussen 541 en 543 een pestuitbra­ak. Ook waren er grote volksverpl­aatsingen en verovering­en. Zo rukten de Avaren vanuit de Centraal-Aziatische steppe op tot wat nu Hongarije heet. Daar verdreven ze de Longobarde­n, die vervolgens een groot deel van Italië veroverden.

De zonnedip was af te lezen aan de jaarringen van honderden Siberische lariksen

 ?? Rr ?? Pest in het Byzantijns­e Rijk.
Rr Pest in het Byzantijns­e Rijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium