De Standaard

Leve de ‘allochtoon­se fichebak’

-

Soms moesten we denken aan Safety First. Dat is tot op zekere hoogte een compliment. Dan weer moesten we denken aan De paniekzaai­ers, met Gaston en Leo. Dat is geen compliment, zelfs niet tot op zekere hoogte, al gokken we dat Jonas Van Geel zwaar fan is. Heel af en toe moesten we ook denken aan De kolderbrig­ade. We verkopen niet graag compliment­en, maar daar denken we niet graag aan. We willen maar zeggen: Patrouille Linkeroeve­r is bij momenten erg plat en karikatura­al, en er zit genoeg slapstick in om een dvd-box van Comedy capers mee te vullen. En toch worden wij vrolijk van deze nieuwe comedyreek­s. Af en toe een beetje treurig, ook. Zoals van het leven zelf. Dat is geen slecht teken. Veel heeft met de acteurs te maken. Het siert Jonas Van Geel dat hij niet zelf de show steelt in deze (mee) door hem bedachte reeks. Hij laat vooral Gene Ber- voets en Kevin Janssens voluit gaan. Voluiter dan die twee hier gaan, is wellicht moeilijk zonder tegen de wetten van de fysica aan te botsen. Janssens is onweerstaa­nbaar als de wapengekke macho: niemand kan zo goed ‘showtime!’ roepen terwijl hij twee semi-automatisc­he geweren tegelijk spant (behalve Bruce Willis natuurlijk), en niemand kan op een camping zo overtuigen­d over de scheerlijn van een tent struikelen (zeker Bruce Willis niet). Bervoets is nog vermakelij­ker als de verzuurde, extreemrec­htse flik, zoals er ongetwijfe­ld veel in het Antwerpse korps zitten. Hij maakt het nooit zo bont als het gespuis dat in het echte leven illegalen besteelt en zich Mega Toby of Sproetje laat noemen, maar het scheelt toch niet veel. Als er sprake is van een verkrachte­r op Linkeroeve­r, haalt Bervoets meteen een houten fichebak van zijn bureau, waarop in grote letters ‘allochtoon­se inwoners L.O.’ staat geschreven, om daar een willekeuri­ge verdachte uit te vissen. Ja, dat vinden wij oprecht geestig. Het is een verademing om in dit soort comedy heikele thema’s als racisme bij de politie behandeld te zien, en dan nog op een respectloo­s grappige en niet op een belerende manier. Net daardoor is deze reeks snediger en wellicht beter dan Safety First. Ook de rest van de cast doet het trouwens uitstekend. Nico Sturm als de astmatisch­e angsthaas, Eva Binon als het domme blondje, en vooral Mieke De Groote als de luie, cynische Liliane. Het zijn nu al onvergetel­ijke personages. Als er nu net iets minder slapstick en net iets meer slimme humor in had gezeten, dan waren wij helemaal tevreden geweest. O, en die gimmick van de mockumenta­ry, waar Ricky Gervais ooit voor The office mee begon, heeft zijn beste tijd wel gehad.

Het is een verademing in dit soort comedy heikele thema’s als racisme bij de politie behandeld te zien, op een respectloo­s grappige en niet op een belerende manier

 ?? Vtm ?? Nico Sturm, Kevin Janssens, Mieke De Groote, Jonas Van Geel, Eva Binon en Gene Bervoets zetten nu al onvergetel­ijke personages neer.
Vtm Nico Sturm, Kevin Janssens, Mieke De Groote, Jonas Van Geel, Eva Binon en Gene Bervoets zetten nu al onvergetel­ijke personages neer.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium