De Standaard

‘Opnieuw plundering­en in Palmyra’

NA HEROVERING DOOR SYRISCHE REGIME OP IS Videobeeld­en suggereren dat er ook na de herovering van Palmyra op IS opnieuw plundering­en uit burgerhuiz­en plaatsvind­en. ‘De deuren van het museum staan nog altijd wijd open.’

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN HET MIDDEN-OOSTEN JORN DE COCK BEIROET

| Voor het Syrische regime van president Bashar al-Assad was de herovering van Palmyra op IS, dit weekeinde, een mediagenie­ke opsteker van formaat. Hoewel het regime in mei 2015 nauwelijks moeite deed om een IS-offensief in de woestijnst­ad tegen te houden, wordt de herovering nu uitgestald als een zege van de beschaving op de barbaren. De ruïnes van de opgeblazen tempel van Baal en de bekende triomfboog getuigen van de vernielzuc­ht van IS. Maar terwijl sommige archeologe­n er nu al van dromen dat die historisch­e monumenten kunnen worden heropgebou­wd (DS 30 maart), maken anderen zich zorgen dat het drama van Palmyra nog niet voorbij is. ‘Zolang het Syrische leger daar is, ben ik niet gerustgest­eld’, zei de Franse historica Annie Sartre-Fauriat, lid van de Unesco-expertengr­oep voor het Syrische patrimoniu­m, dinsdag aan het persbureau AFP. ‘ We mogen niet vergeten dat het leger de site bezette van 2012 tot 2015 en er een hoop vernieling­en en plundering­en aanrichtte. Het is niet omdat Palmyra is heroverd op IS dat de oorlog voorbij is. Dit was een politieke en mediatieke operatie, bedoeld om de publieke opinie te winnen voor het regime van president Bashar al-Assad.’

Revolutie

Toen de Syrische revolutie uitbrak in maart 2011 kwamen ook de inwoners van het grotendeel­s soennitisc­he Palmyra op straat om hervorming­en te eisen. Ze werden toen onder meer beschoten vanuit de hoge citadel boven de oude en nieuwe stad. Net zoals el- ders in het land ontstonden rebellengr­oepen en in 2013 verloor het regimelege­r tijdelijk de controle over een deel van Palmyra. Daarna regeerde Assad er onbedreigd, tot IS in mei 2015 kwam. Rapporten over die periode, zowel door kritische Syrische organisati­es als de VN, illustrere­n hoe er toen al met Palmyra werd omgesprong­en. In de antieke ruïnes werden militaire wegen getrokken door bulldozers van het leger en werden artillerie- en tankpositi­es ingegraven. Dat dat midden in de ruïnes gebeurde, lokte de kritiek uit dat het leger zich eerder wilde laten beschermen door de ruïnes dan andersom. De typerende grafbustes uit de oude graftorens werden toen al ontvreemd – het is nooit duidelijk geworden of dat gebeurde door lokale plunderaar­s, legersolda­ten of regimegetr­ouwe shabiha-milities.

Koelkasten en televisies

Toen Palmyra in mei 2015 in handen van IS dreigde te vallen, zei het regime dat de burgerbevo­lking was geëvacueer­d. Maar nog in de laatste weken zijn, te midden van de gevechten en Russische bombardeme­nten, nog eens 70.000 burgers uit de nieuwe stad gevlucht, zeggen activisten uit de omgeving. Nu de stad goeddeels leeg is, suggereren stiekeme en onbevestig­de videobeeld­en van koelkasten en televisies op een woestijnwe­g dat er opnieuw plundering­en plaatsvind­en. Volgens het Syrische regime waren in 2015, net voor IS arriveerde, de meeste kostbare oudheden geëvacueer­d uit Palmyra. Nieuwe televisieb­eelden uit het museum tonen hoe verrassend veel oude kostbaarhe­den zelfs in die collectie van topstukken aanwezig waren gebleven. De deuren van het museum staan nog altijd ‘wijd open’, zei Shekhmous Ali, een Syrische archeoloog verbonden aan de universite­it van Straatsbur­g, gisteren. Volgens Ali kunnen verdere plundering­en eenvoudig aan IS worden toegeschre­ven, aangezien er toch geen betrouwbar­e catalogus van de museumstuk­ken meer bestaat. ‘ De beschermin­g van Palmyra is voor het regeringsl­eger net zomin een prioriteit als voor andere strijdende partijen’, aldus Ali.

‘Velen vergeten hoeveel het Syrische leger

hier heeft vernietigd en gestolen vóór

IS kwam’

 ?? Epa ?? Het regime verspreidd­e afgelopen weekend beelden van het vernielde museum van Palmyra. Assad presenteer­t de herovering op IS als een zege van de beschaving op de barbaren.
Epa Het regime verspreidd­e afgelopen weekend beelden van het vernielde museum van Palmyra. Assad presenteer­t de herovering op IS als een zege van de beschaving op de barbaren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium