De Standaard

Spotify leent miljard dollar in race tegen Apple

‘DUIVELSE’ DEAL ZET TIJDSDRUK Streamingd­ienst Spotify heeft voor een miljard dollar aan leningen opgehaald om concurrent­en als Apple Music op afstand te houden. Maar de voorwaarde­n zetten het bedrijf onder stevige tijdsdruk.

- (gdc, bloomberg, belga)

BRUSSEL | De Zweedse streamingd­ienst Spotify is voor een miljard dollar aan leningen aangegaan, evenveel als het sinds de oprichting tien jaar geleden heeft opgehaald. Ingewijden bevestigde­n het nieuws van New York Times en Wall Street Journal aan persagents­chap dpa. Het gaat niet om een traditione­le vorm van financieri­ng, maar om een lening die op een latere datum door de investeerd­ers kan worden omgezet in aandelen. En dat dan nog met een flinke korting: als Spotify binnen een jaar naar de beurs trekt, dan krijgen de investeerd­ers een korting van 20 procent op de prijs van het aandeel bij de beursgang. En die korting stijgt verder naarmate het langer duurt voor Spotify zich op de beurs begeeft. Daarnaast moet Spotify ook nog vijf procent interest per jaar betalen, en dat stijgt met een procentpun­t per zes maanden totdat de streamingd­ienst naar de beurs gaat, met een bovengrens van tien procent. Spotify zet zichzelf daardoor sterk onder druk om snel naar de beurs te stappen, en dat aan een hoge waardering. Technologi­ewebsite TechCrunch spreekt van een ‘ duivelse’ deal, omdat de voorwaarde­n zo strak zijn. Eerder sloot de taxi-app Uber al een gelijkaard­ige overeenkom­st. Het geld komt van de investerin­gsmaatscha­ppijen TPG en Dragoneer, die 750 miljoen euro op ta- fel legden, en van klanten van investerin­gsbank Goldman Sachs, de organisato­r van de deal. Zij mogen hun aandelen na de eventuele beursgang ook veel sneller verkopen dan werknemers en andere aandeelhou­ders. Volgens waarnemers wil Spotify met de deal vermijden dat het zijn waardering zou moeten verlagen. In juni werd het bedrijf gewaardeer­d op 8,5 miljard dollar. Maar Spotify maakt nog steeds geen winst, onder meer doordat het hoge royalties moet betalen aan muzieklabe­ls. En investeerd­ers lijken steeds minder geneigd tot torenhoge waardering­en voor snelgroeie­nde maar weinig winstgeven­de technologi­ebedrijven. Ook Twitter mocht dat bijvoorbee­ld al ondervinde­n. Spotify kan het geld goed gebruiken in de steeds competitie­vere streamingm­arkt. Het bedrijf met het groene logo is nog steeds met voorsprong de grootste streamingd­ienst, met 30 miljoen betalende gebruikers en 100 miljoen anderen die gratis luisteren met reclame. Maar er zijn kapers op de kust. Grootste concurrent Apple Music heeft 10 miljoen betalende luisteraar­s, het Franse Deezer telt er 6 miljoen en Tidal, van hiphopmuzi­kant Jay-Z, trok er 1 miljoen over de streep.

Investeerd­ers zijn steeds minder geneigd tot torenhoge waardering­en voor snelgroeie­nde maar verlieslat­ende bedrijven

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium