De Standaard

Meer grootverdi­eners onder bankiers

SALARIS STIJGT, MAAR MINDER BONUSSEN Dertien Belgische bankiers verdienden in 2014 meer dan een miljoen euro. Vier van hen zelfs meer dan twee miljoen. Er worden wel steeds minder bonussen uitbetaald in de bankwereld.

- (gdc)

BRUSSEL | Het Verenigd Koninkrijk bijt de spits af als het gaat om grootverdi­eners in de bankwereld. Liefst 2.926 mensen verdienen er meer dan een miljoen euro, zo blijkt uit een rapport van de Europese bankenauto­riteit EBA. Ons land telde in 2014 dertien bankiers die in een jaar tijd een miljoen euro binnenhaal­den. Bij vier van hen was dat zelfs meer dan twee miljoen euro. Dat zijn er echter niet zo veel in vergelijki­ng met andere Europese landen. Nederland heeft bijvoorbee­ld 38 grootverdi­eners in het bankwezen. Het aantal grootverdi­eners in Europa is tussen 2013 en 2014 met 22 procent toegenomen, maar volgens de EBA heeft dat vooral te maken met de veranderde wisselkoer­s tussen het pond en de euro. Daardoor werd het in pond uitbetaald­e loon van Britse bankiers plots meer waard in euro. Volgens de EBA zouden er zonder die veranderde wisselkoer­s zowat 300 Britse grootverdi­eners minder ge-

weest zijn.

Minder bonussen

Banken gingen een aantal personeels­leden ook meer salaris uitbetalen omdat Europa een beperking zette op de hoogte van de bonussen voor bankiers. Maximum 100 procent van het salaris mag nu nog in variabel loon uitbetaald worden, met toestemmin­g van de aandeelhou­ders kan dat uitzonderl­ijk tot 200 procent. Die maatregel ging in 2014 in. Na de financiële crisis stelden veel waarnemers immers dat bonussen bankiers aanmoedigd­en om te veel op de korte termijn te focussen. Daarom mag ook minstens 40 procent van het variabel loon pas na drie tot vijf jaar uitbetaald worden. Door de maatregel zakte de gemiddelde bonus voor een bankier op een sleutelpos­itie naar 65 procent van het vaste loon. Het jaar voordien was dat nog 104 procent.

Even flexibel

De EBA ging ook na of de inperking van het bonussyste­em de stabilitei­t van banken aantast. Op voorhand hadden verschille­nde financiële instelling­en daarvoor gewaarschu­wd, omdat ze in bonussen kunnen knippen als het slecht gaat, maar niet in lonen. Maar volgens de EBA is daarvan voorlopig geen sprake. ‘De inperking van de bonussen heeft niet geleid tot minder flexibilit­eit’, klinkt het. Bovendien zijn de salarissen van personeel op sleutelpos­ities goed voor minder dan een procent van de middelen. ‘Er is slechts een kleine stijging van de kosten in een paar instelling­en.’ Vooral uit het Verenigd Koninkrijk komt er veel protest tegen de bonusplafo­nds, met het argument dat die te weinig ruimte zouden laten om het salaris te vermindere­n bij fouten. Onder andere door het protest van de Britten is de uitbreidin­g van de maatregel naar kleinere financiële instelling­en uitgesteld.

De gemiddelde bonus voor een bankier op een sleutelpos­itie zakte naar 65 procent van het vaste loon

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium