De Standaard

In tijden van nood

-

We bevinden ons nog niet in staat van oorlog met IS, maar de situatie is ernstig genoeg om onze veiligheid­sdiensten middels uitzonderi­ngswetten meer middelen te geven, schrijft We zetten stappen, maar het zijn veel te kleine pasjes.

Na de aanslagen op de Twin Towers in New York en de terreur in Parijs reageerden de Amerikaans­e president George W. Bush en zijn Franse ambtsgenoo­t François Hollande op dezelfde manier: ze verklaarde­n de oorlog aan het internatio­nale terrorisme. De Verenigde Staten vielen Afghanista­n en Irak binnen, Frankrijk had zich eerder al militair gemoeid in Mali, Niger, Tsjaad en ook Irak en Syrië. Kunnen we daaruit afleiden dat wij sinds de aanslagen op Belgische bodem ook in oorlog zijn? Zijn de aanslagen van IS een gewapende aanval tegen ons land, en hebben we dus het inherente recht op zelfverded­iging tegen de terreurgro­ep? Uiteraard niet, of toch nog niet. Ondanks het grote aantal slachtoffe­rs in Zaventem en Brussel hebben deze terroristi­sche daden de drempelwaa­rde van een gewapende aanval nog niet bereikt. De schaal waarop ze werden gepleegd, alsook de effecten ervan, zijn onvoldoend­e om van zo’n gewapende aanval te kunnen spreken. Maar het is niet uit te sluiten dat als IS er opnieuw zou in slagen om soortgelij­ke daden te plegen, er door het gecumuleer­de effect alsnog sprake is van een gewapende aanval tegen ons land. In dat geval zou het recht op individuel­e zelfverded­iging gelden en is er tevens sprake van een niet-internatio­naal gewapend conflict tussen België en IS op ons grondgebie­d. Ook het internatio­nale humanitair­e recht zou dan van toepassing zijn, wat inhoudt dat dodelijk geweld tegen IS-strijders in België gerechtvaa­rdigd is en dat le- den van de terreurgro­ep in detentie kunnen worden genomen en gehouden voor lange(re) duur. In dat geval zouden ook bepaalde afwijkinge­n van de mensenrech­ten toegestaan zijn.

Noodtoesta­nd

Maar zover zijn we nog niet en dus blijft elk optreden tegen IS in België gebonden aan het nationaal recht en de mensenrech­ten, in het bijzonder de fundamente­le rechten en vrijheden die worden gewaarborg­d door het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Detentiemo­gelijkhede­n zijn beperkt en dodelijk geweld tegen IS-strijders is slechts toegestaan als laatste redmiddel, alleen in geval van wettige verdedigin­g en als voldaan is aan de criteria van de (strikte) evenredigh­eid en de noodzakeli­jkheid. Nochtans voorziet het EVRM in de mogelijkhe­id om af te wijken van bepaalde rechten en vrijheden, ook als het land zich niet in staat van oorlog bevindt. De terroristi­sche aanslagen die ons land troffen, kunnen een dergelijke noodtoesta­nd rechtvaard­igen, omdat het om een crisis- of

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium