De Standaard

Online opleiding over veiligheid­sconcepten

- (kls) (kls)

BRUSSEL | Vooraleer een badge kan worden uitgereikt, moet een werknemer een test afleggen waarmee hij bewijst te beschikken over een minimale basiskenni­s om op de luchthaven te werken. Er zitten ook vragen bij die specifiek met badges en toegangsre­stricties te maken hebben. Werknemers kunnen op de website van Brussels Airport een online trainingsm­odule volgen. Die module is voor iedereen toegankeli­jk. Enkele vragen:

Wat doe je als je iemand zonder badge tegenkomt? A: niets, dit is de verantwoor­delijkheid van de beveilighe­idsafdelin­g. B: je spreekt de persoon aan of je rapporteer­t hem. C: bel de politie. (Juiste antwoord: B).

Wat doe je als je een persoon ziet in een gebied waar deze geen toegang voor heeft? A: wijs deze persoon op zijn fout. B: leen deze persoon je badge. C: rapporteer deze persoon bij de beveiligin­gsafdeling. (Juiste antwoord: C).

Welke van de volgende delen van het gebied en de gebouwen is publiek toegankeli­jk? A: een aantal cargo-gebouwen, de benzinetan­ks, de controleto­ren... B: de zone waar bestuurder­s passagiers afzetten, de vertrek- en aankomstha­llen en de verschille­nde parkings. C: platformen en pieren, bagagesort­eerruimte, het cargogebie­d en de start- en landingsba­an. (Juiste antwoord: B). dan gebruikt worden om te weigeren. Bijvoorbee­ld: als iemand die buschauffe­ur wil worden op het tarmac ooit een boete kreeg voor dronken rijden, kan dat een negatief element zijn.’ De jongste tijd worden vooral aanwijzing­en voor radicalism­e tegen het licht gehouden. ‘Maar dat is geen exacte wetenschap’, klinkt het. ‘Het is een risicoanal­yse.’ De procedure zou dezelfde zijn voor zowel permanente als tijdelijke toegangsba­dges. Ze geldt ook niet alleen voor de luchthaven. Zo passeert ook het personeel van de kerncentra­les de revue. Het gaat alleszins om grote aantallen. Vorig jaar voerde de NVO in totaal liefst 25.000 screenings uit. Het aantal weigeringe­n en intrekking­en bedraagt ongeveer één procent, omgerekend zo’n 250.

Opvolging

‘Maar wat als iemand een badge voor vijf jaar krijgt toegekend, en intussen radicalise­ert?’, vraagt de Vilvoordse burgemeest­er Hans Bonte (SP.A) zich af. Bij de NVO maakt men zich sterk dat de veiligheid­sverificat­ie dan alsnog kan worden ingetrokke­n. ‘Als ergens in de bestanden van politie of staatsveil­igheid een bijkomend element opduikt, is het de bedoeling dat dit wordt gemeld aan de NVO om een procedure tot intrekking van de toegangsba­dge op te starten’, zegt Mareel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium