De Standaard

Vrouwen vinden de weg naar de boksclub

Kampioenen als Delfine Persoon tonen vrouwen de weg naar de boksclub. De sport geeft hen een tegendraad­s gevoel, ze helpt om af te vallen en leert hen hoe je terugslaat als het leven een uppercut geeft.

- VAN ONZE REDACTRICE SARAH VANKERSSCH­AEVER

BRUSSEL | Zacht en hard gaan soms merkwaardi­g goed samen. Op een roze mat staan vrouwen met blinkende oorringen en een lijntje mascara hun uppercut te oefenen. Rihanna, ooit in elkaar getimmerd door haar vriendje, zingt hen moed in door de radio. Trainster Sanae Jah doet er met Allez les filles een schep bovenop. Jah was twee jaar geleden Europees kampioene bij de lichtvlieg­gewichten (- 47,17 kg). Sindsdien heeft ze in haar boksacadem­ie in het Brusselse Zuidpaleis een training lopen waar alleen vrouwen welkom zijn. Vijftig meisjes en vrouwen, vooral moslima’s, proberen elke week meer uit hun linkse en rechtse te halen. Jah is niet de enige die het aantal vrouwelijk­e boksers zag toenemen de voorbije twee jaar. Ook de Vlaamse Boks Liga zag een stijging. ‘Dat heeft ook met rolmodelle­n te maken’, zegt Willy De Groof van de Liga. ‘Kampioenen zoals Daniëlla Somers en Delfine Persoon maken dat we boksen niet alleen als een mannenspor­t blijven zien. Zeker als ze zoals Somers en Persoon ook een boksschool starten, verlaagt dat de drempel.’ Ze doen het om zich uit te leven, klinkt het onder de vrouwen in de Jah Boxing Academy in Brussel. ‘Boksen geeft me meer zelfvertro­uwen’, zegt Inès Bouzakzah (16) die met haar zus traint. ‘Je voelt je weerbaarde­r. En dat het pijn doet, is een misverstan­d: de paradox is dat hoe beter je wordt in boksen, hoe minder pijn het doet’

Slaan en terugslaan

De man van Sanae komt binnen voor het tweede, gemengde lesuur. Hij weet dat achter de façades van de vrouwelijk­e boksers ook halfzachte verhalen schuilgaan. ‘Zie je dat Marokkaans­e meisje’, wijst Jean-Christophe Van Ghyseghem. ‘Haar vader weet niet dat ze bokst, want hij zou haar gedrag onzedig vinden. Maar binnenkort trouwt ze en mag ze doen wat ze wil: haar man is ook bokser.’ Hij wijst nog een vrouw aan. ‘Zij heeft een leven lang gezien hoe haar vader haar moeder sloeg. Ik denk niet dat die ervaring losstaat van haar keuze om te leren bok-

 ?? Maroesjka Lavigne ?? In de boksacadem­ie in het Brusselse Zuidpaleis proberen vrouwen, vooral moslima’s, meer uit hun linkse en rechtse te halen.
Maroesjka Lavigne In de boksacadem­ie in het Brusselse Zuidpaleis proberen vrouwen, vooral moslima’s, meer uit hun linkse en rechtse te halen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium