De Standaard

‘Negers’ van minister schokken Frankrijk

ROEP OM ONTSLAG NA RACISTISCH­E UITSPRAKEN Dat uitgereken­d de minister van Vrouwenrec­hten in één zin vrouwen, moslima’s en zwarten schoffeerd­e, is slecht gevallen in Frankrijk.

- (adg)

Minister Rossignol is niet van plan om haar woorden in te trekken: ‘Ik werd verkeerd begrepen’

meer dan 21.000 onderteken­aars het racisme van de minister aan de kaart. Ze willen dat de zaak een staart krijgt. De meningen in Frankrijk zijn verdeeld. Haar uitspraak bevatte elementen genoeg om heel wat verschille­nde groepen te schofferen, of net te bevallen. De controvers­iële schrijver Eric Zemmour reageerde ironisch: ‘ Niet voor gevoelige zielen: een minister vertelt de waarheid.’ Heel wat Franse vrouwenrec­htenvereni­gingen die zelf aangeven dat ze problemen hebben met het symbool van de sluier, vinden de vergelijki­ng compleet van de pot gerukt. Vooral dat een minister het woord ‘neger’ gebruikt op de radio, schokt heel wat Fransen.

Verkeerd begrepen

Rossignol zelf heeft tegenover AFP erkend dat ze misschien niet de juiste woorden gekozen heeft om haar punt te maken. ‘Het woord neger slaat voor mij alleen op de periode van de slavernij en op niets anders’. Ze vindt het jammer dat ze verkeerd begrepen is, maar voegde er meteen aan toe dat ze niet van plan is om ook maar een letter in te trekken. En zo zit de Franse regering alweer met een probleempj­e. Rossignol mag dan al bekendstaa­n als een feministe met het hart op de tong, volgens Le Monde werd ze bij de recente stoelendan­s in de regering van premier Manuel Valls gepromovee­rd net omdat ze ‘de kwaliteit had om geen ophef te veroorzake­n’. Een talent ‘dat nu vervlogen lijkt’, merkt de krant op. Los van de minister zelf, heeft nog geen enkel ander lid van de socialisti­sche regering op de ophef gereageerd in de hoop dat de storm snel gaat liggen.

 ?? Afp ?? Laurence Rossignol.
Afp Laurence Rossignol.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium