De Standaard

Waarom u Lize Spit niet meer kan kopen op Bol.com

Bol.com, de grootste online boekhandel van Nederland, heeft de boeken van de jonge Nederlands­e uitgeverij Das Mag uit de virtuele rekken gehaald. Das Mag weigert bol.com namelijk een extra korting te geven. ‘Een principekw­estie’, zegt de uitgever.

- VAN ONZE REDACTEUR TOM HEREMANS

Sinds vorige week kunt u Het

smelt, de bestseller van Lize Spit, niet meer bestellen via bol.com. Ook naar de andere boeken van Das Mag ( Er moet iets gebeuren van Maartje Wortel, As in tas van Jelle Brandt Corstius en Schuld van Walter van den Berg) gaat u vruchteloo­s op zoek bij de grootste online boekhandel in het Nederlands­e taalgebied. ‘Dat lijkt misschien een drastische ingreep,’ zegt Marjolein Verkerk, pr-manager van bol.com, ‘maar we konden niet anders. We hebben een tijd geleden met de mensen van Das Mag een gesprek gehad om tot een samenwerki­ngsovereen­komst te komen, maar dat overleg verliep erg stroef. Daarna hebben we nog herhaaldel­ijk contact opgenomen, maar ze wilden ons niet meer te woord staan.’ Toine Donk, een van de uitgevers van Das Mag, reageerde gisteren met een vlammend stuk op zijn blog. Ook mede-uitgever Daniël van der Meer windt er geen doekjes om, aan de telefoon. ‘Bol.com kreeg van ons tot nu de reguliere boekhandel­skorting. Enkele weken geleden wilden ze ineens samenzitte­n over nieuwe, “marktconfo­rme” voorwaarde­n: dat hield in dat wij hen tien procent extra korting moesten geven, terwijl daar eigenlijk niets tegenover stond. Waarom zouden we een online boekhandel, die minder risico’s neemt dan een gewone boekhandel, meer korting moeten geven? Bovendien kun je elk procent maar één keer uitkeren, en wij geven dat liever aan onze auteurs dan aan de distributi­e.’ Das Mag keert zijn auteurs vijftien procent royalty’s uit, de meeste andere uitgeverij­en maar tien procent.

Alles wat los en vast zit

Volgens Van der Meer wil bol.com nieuwe voorwaarde­n bedingen omdat Das Mag met Het smelt van Spit een bestseller in huis heeft. Wat bol.com dan weer ten stelligste ontkent. ‘Wij hebben samenwerki­ngsovereen­komsten met tal van uitgeverij­en’, zegt Verkerk. ‘ Doorgaans verlopen die gesprekken erg vlot, dit is echt wel uitzonderl­ijk.’ Zo uitzonderl­ijk ook weer niet. Bol.com kwam al twee keer in aanvaring met uitgeverij Lemniscaat, in 2008 en in 2011. Ook toen kwam het telkens tot een boycot. Ook toen ging het dispuut over de ‘marktconfo­rme condities’ die bol.com vroeg. Nochtans heeft bol.com niet de slechtste reputatie in de boekenwere­ld. Het bedrijf begon als online boekhandel, opgestart door mensen uit het boekenvak. ‘Dat kan best zo wezen,’ zegt Van der Meer, ‘maar intussen verkopen ze alles wat los en vast zit en zijn ze eigendom van de holding achter Albert Heijn. Daar hoef ik toch geen tekeninget­je bij te maken?’ Maarten Vansteenbe­rgen, uitgever bij Lannoo, nuanceert. ‘ Das Mag wil zich graag in de markt zetten als de rebelse jonge uitgever, en daar is niets mis mee’, zegt hij. ‘Maar wij werken al jaren uitstekend samen met bol.com. Het klopt dat ze scherpe voorwaarde­n proberen te bedingen, maar dat doen de grote boekenkete­ns ook. Je mag ook niet vergeten dat een vijfde van de boekenverk­oop tegenwoord­ig online gebeurt, en dat bol.com daar veruit het grootste marktaande­el heeft. Ik weet niet of het verstandig is om op die manier de samenwerki­ng met hen op te blazen. Om een voorbeeld te geven: als je boek in

De wereld draait door wordt aangepreze­n, volgen er diezelfde avond nog honderden bestelling­en. Allemaal via bol.com.’ Rudy Vanschoonb­eek, uitgever van Vrijdag, heeft geen slechte ervaringen met bol.com, maar geeft aan zopas voor het eerst in acht jaar ook te zijn uitgenodig­d voor een gesprek over de samenwerki­ng. ‘ Als er over extra korting wordt gepraat,’ zegt hij, ‘zal er toch ook moeten worden gepraat over wat daar tegenover staat.’ Bol.com wil intussen zo snel mogelijk weer een gesprek met Das Mag, om de plooien glad te strijken. Das Mag, dat beweert dat maar 2,5 procent van zijn verkoop via bol.com verloopt, blijft strijdvaar­dig. ‘Wij zijn niet van plan toe te geven’, zegt Van der Meer.

‘Je kunt elk procent maar één keer uitkeren, en wij geven dat liever aan onze auteurs’ DANIËL VAN DER MEER

Uitgever Das Mag

 ?? pn ?? Wie ‘Het smelt’ van Lize Spit op bol.com bestelt, krijgt onderstaan­de boodschap.
©
pn Wie ‘Het smelt’ van Lize Spit op bol.com bestelt, krijgt onderstaan­de boodschap. ©
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium