De Standaard

BOEKENNIEU­WS

Alain Decaux overleden

-

POSTUUM Académicie­n Alain Decaux is zondag op 90-jarige leeftijd overleden. De Franse schrijver en biograaf wordt gehuldigd als bijzonder verteller, een talent dat hij niet alleen vanaf de jaren 40 in een zestigtal boeken tentoonspr­eidde, maar ook in radioprogr­amma’s en massaspekt­akels over de Franse geschieden­is.

VERTALING

Verhelst enthousias­t onthaald in Groot-Brittannië

‘It is a haunting, apocalypti­c novella, supremely and deliberate­ly difficult to pin down.’ Dat schrijft The Guardian lovend over The man I became (de vertaling van Ge

schiedenis van een berg) van Peter Verhelst. Het boek verscheen bij Peirene Press in Londen. Het was jaren geleden dat er nog werk van de Vlaamse schrijver in het Engels vertaald werd. Ook de regionale Lancashire Eve

ning Post is enthousias­t, en heeft het over een ‘gem’, een juweel.

PRIJS Op 24 april wordt in de stadsschou­wburg in Sint-Niklaas de eerste Confituur Boekhandel­sprijs uitgereikt aan Chris De Stoop voor zijn boek over de teloorgang van het traditione­le boerenleve­n, Dit is mijn hof. Het is de keuze van de 25 boekhandel­aars van de onafhankel­ijke boekhandel­groepering Confituur én van hun klanten.

PULP Phil Broadhurst, de manager van een Oxfamwinke­l in Swansea, Wales, heeft donateurs gevraagd geen boeken meer te geven uit de Vijftig tinten- trilogie van E.L. James, meldt NRC. De manager klaagt op Facebook over een overdosis mommy porn. Nieuw is de klacht niet. Ook in september 2013 wezen eigenaars van Britse kringloopw­inkels op de duizenden onverkoopb­are exemplaren van Vijftig tinten- titels in hun opslag. Bijkomend probleem: de boeken waren ook niet te recycleren, omdat ze zijn ingelijmd. De Facebookpa­gina ‘50 ways of killing 50 Shades of Grey’ bood vervolgens creatieve manieren aan van de boeken af te komen.

Confituur-boekhandel­s bekronen De Stoop Welshe Oxfamwinke­l overspoeld met ‘50 tinten’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium