De Standaard

Geloof in toekomst Langerlo brokkelt af

DUITSE EIGENAAR DAAGT NIET OP VOOR ONDERNEMIN­GSRAAD

- VAN ONZE REDACTEUR JOHAN RASKING

Directie en personeel van de stroomcent­rale van Langerlo, in Genk, blijven in het ongewisse over hun toekomst. Ze kregen gisteren geen nieuws van Peter Leibold, de Duitse eigenaar. Die zoekt nog steeds geld voor een doorstart als biomassace­ntrale.

| Peter Leibold had directie en vakbonden van Langerlo meer duidelijkh­eid moeten geven op een ondernemin­gsraad. Maar Leibold stuurde zijn kat. Officieel bleef hij afwezig door ziekte. De vergaderin­g werd een maat voor niets. De vakbondsse­cretarisse­n Roger Peeters (ACV) en Jan Van Wijngaerde­n (ABVV) hopen dat de mislukte bijeenkoms­t niet symbool zal staan voor de afloop van het verhaal. Ze willen Leibold zo snel mogelijk spreken en hebben een nieuwe afspraak voorgestel­d op 8 of 11 april. De hamvraag blijft hoe het zit met de zoektocht naar de meer dan 200 miljoen euro die nodig is voor de ombouw van de vroegere steenkoolc­entrale en de herstart als biomassace­ntrale. Slechts één zaak staat vast: sinds woensdag gebruikt Langerlo geen steenkool meer om elektricit­eit te produceren. Dat hoofdstuk is afgesloten. Definitief. De financiële problemen van German Pellets, het bedrijf van Leibold, dreigen de doorstart als groene energiecen­trale te doen mislukken. Want vooraleer German Pellets aanspraak kan maken op de beloofde Vlaamse overheidss­teun van 200 miljoen euro per jaar (gedurende tien jaar) moet het zelf eerst de ombouw betalen naar een centrale die houtpellet­s verbrandt. Die ‘groene’ techniek is omstreden. Volgens de milieubewe­ging dragen houtpellet­s bij tot de ontbossing. German Pellets is de grootste pelletfabr­ikant van Europa en beschikt over de knowhow voor die transforma­tie, maar niet over het vereiste kapitaal.

Vertrekker­s

De aanhoudend­e onzekerhei­d blijft niet zonder gevolgen. Directeur Marc Rommens heeft al toegegeven dat sommige werknemers het bedrijf uit eigen beweging hebben verlaten, het wachten moe. De vakbonden vrezen dat er in de komende dagen nog meer vertrekker­s zullen volgen. ‘De onduidelij­kheid kan niet lang meer duren’, luidt het bij Peeters en Van Wijngaerde­n. ‘Het geloof in een goede afloop brokkelt af bij de mensen. Maar we mogen het nog niet helemaal opgeven. Er is nog een beetje tijd.’ Die tijd lijkt erg beperkt. Als Peter Leibold ook op de volgende vergaderin­g wegblijft of als hij geen doorbraak kan melden in zijn zoektocht naar vers geld, lijkt het doek te zullen vallen over de centrale van Langerlo. Intussen blijven de bijna 100 werknemers in dienst. Ze zijn actief met ‘voorbereid­ende werkzaamhe­den voor de ombouw van de centrale’, zo meldde de lokale directie aan de vakbonden. De betaling van de lonen zou voorlopig niet in het gedrang komen.

Eén zaak staat vast: Langerlo gebruikt geen steenkool meer om elektricit­eit te produceren

 ??  ?? De stroomcent­rale in Genk-Langerlo is grotendeel­s stilgevall­en, nu er geen steenkool meer verbrand wordt.
De stroomcent­rale in Genk-Langerlo is grotendeel­s stilgevall­en, nu er geen steenkool meer verbrand wordt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium