De Standaard

Besix genoemd in Amnestyrap­port Qatar

Bij de werken aan een van de WK-stadions in Qatar worden arbeiders slecht behandeld, zegt Amnesty Internatio­nal. Het Belgische Besix is er de belangrijk­ste aannemer.

-

| Afgenomen paspoorten, schrijnend­e leefomstan­digheden en lonen die maanden niet worden uitbetaald: een nieuw rapport van Amnesty Internatio­nal schetst geen fraai beeld van de omstandigh­eden waarin het Khalifa Stadion in Doha wordt gerenoveer­d. Het stadion moet in 2022 het wereldkamp­ioenschap voetbal ontvangen en er werken dagelijks 3.200 arbeiders aan, vooral mensen uit India, Nepal of Bangladesh. De komende jaren zal dat aantal nog vertienvou­digen. Van de bevolking in Qatar is 90 procent buitenland­er. Volgens het rapport laten de werkomstan­digheden ondanks jaren van protest veel te wensen over. Zo getuigen arbeiders over de hoge lening die ze moesten aangaan bij een rekruterin­gsagentsch­ap om in Qatar te mogen gaan werken. Andere klachten gaan over te laat uitbetaald­e en lage lonen, en over chantage. ‘Op mijn eerste dag in Qatar nam een rekruterin­gsagent mijn paspoort af. Ik heb het sindsdien niet meer gezien’, zegt een tuinman. In sommige gevallen krijgen ze van hun werkgever geen verblijfsv­ergunning, zodat ze de werf niet meer durven verlaten uit angst het land te worden uitgezet. Velen leven in vuile en overbevolk­te woningen.

Besix: ‘Al opgelost’

In het rapport wordt een Belgisch bedrijf geviseerd: Besix, dat via dochterbed­rijf Six Construct in een joint venture met het Qatarese Midmac aan het stadion werkt. In een reactie laat het bedrijf weten dat het de schendinge­n zelf al had opgespoord voor het door Amnesty gecontacte­erd werd. Volgens het bedrijf heeft het al enkele keren de samenwerki­ng stopgezet met onderaanne­mers die bepaalde standaarde­n niet respectere­n. En, zegt Besix, de schendinge­n bij de onderaanne­mer waarover het rapport het heeft, zijn intussen al de wereld uit geholpen. Besix zegt ook de overige aanbevelin­gen van Amnesty ter harte te zullen nemen om de werkomstan­digheden in Doha verder te verbeteren. Amnesty wijst ook beschuldig­end naar de Fifa, die er ‘ondanks jaren van beloftes niet in slaagt te verhindere­n dat het WK gebouwd wordt op schendinge­n van de mensenrech­ten’. En de Qatarese regering zorgt al evenmin voor beterschap, zegt Amnesty. ‘Als misbruik in zo’n prestigepr­oject niet aangepakt wordt, geeft dat weinig hoop voor projecten die geen internatio­nale aandacht trekken.’ Ook de Internatio­nale Arbeidsorg­anisatie onderzoekt de zaak. Voor het onderzoekt interviewd­e Amnesty meer dan tweehonder­d mensen, betrokken bij de werken aan het stadion of het sportcompl­ex errond.

Besix had naar eigen zeggen het misbruik zelf al opgespoord voor het door Amnesty gecontacte­erd werd

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium