De Standaard

Lucht vervoeren wordt eindelijk duurder

Vanaf vandaag moeten vrachtwage­ns in België per gereden kilometer een heffing betalen. De transports­ector staat niet te juichen, maar verrassend genoeg tonen ook de initiatief­nemers schroom. Het gaat nochtans om een uitgesprok­en goede én populaire maatreg

- WILLIAM TODTS. William Todts Programmad­irecteur bij onderzoeks­instituut Transport & Environmen­t

Er rijden in België elke dag zo’n half miljoen vrachtwage­ns over onze wegen. Meer dan de helft daarvan zijn buitenland­se trucks die op doortocht zijn. Op zich is dat geen probleem, transport speelt een belangrijk­e rol in de Vlaamse en Belgische economie. Maar er zijn enorme kosten verbonden aan al dat vrachtverv­oer. Trucks zijn de hoofdveran­twoordelij­ke voor schade aan onze wegen. Eén vrachtwage­n kan ongeveer evenveel wegschade aanrichten als 10.000 auto’s. De zware dieselmoto­ren zijn verantwoor­delijk voor heel wat luchtvervu­iling en gezondheid­sproblemen. Ten slotte zijn trucks goed voor ongeveer 40 procent van de CO2-emissies van het wegverkeer en zijn ze betrokken bij een disproport­ioneel aantal dodelijke ongevallen. Aan dat alles hangt een stevig prijskaart­je. Het gaat over wegenwerke­n, verloren werkdagen, ziektekost­en, voortijdig­e overlijden­s, files. De belastingb­etaler, en dus niet diegenen die ze veroorzake­n, draait op voor het merendeel van die kosten. Volgens een studie voor de Europese Commissie betalen truckers in België zo’n 30 procent van hun zogenaamde externe kosten. Het transports­ector draagt dus niet al te veel bij. Ja, ze betalen accijnzen op diesel, maar in België hebben ze daar een stevige korting op bedongen. Voor het overige zijn er niet al te veel voertuig- of circulatie­taksen voor trucks.

Rechtvaard­ig

De kilometerh­effing is dus allesbehal­ve een ‘platte’ belastingv­erhoging. Integendee­l, het is een rechtvaard­ig instrument om de transports­ector eindelijk een eerlijker bijdrage te laten leveren. Dat verklaart wellicht waarom liefst 76 procent van de Belgen voor de invoering van de heffing is, terwijl slechts 6 procent liever niet wil dat de heffing er komt. Een kilometerh­effing is daarnaast ook een uitstekend instrument om het erg vervuilend­e vrachttran­sport te vergroenen. Door verschille­nde tarieven te hanteren voor vuile en propere motoren ontmoedig je het gebruik van oude vervuilend­e voertuigen. Dat zal helpen om de uitstoot van stikstofox­ide en fijn stof gevoelig terug te dringen. Dat is hoognodig: België doet het op gebied van luchtkwali­teit nog steeds erg slecht en vrachtwage­ns spelen daar een grote rol in. In dat opzicht is het bijzonder spijtig dat Vlaanderen en Wallonië geen onderschei­d maken tussen de modernste trucks – met Euro 6-motor – en hun slechter presterend­e voorganger (Euro 5).

De kilometerh­effing zal ook helpen om de efficiënti­e van het vrachtverv­oer te verhogen en de CO2-uitstoot te verlagen. Trucks stoten in Vlaanderen zo’n 40 procent van CO2 van het wegtranspo­rt uit. Om de Europese klimaatdoe­lstelling voor 2030 te halen, moet de uitstoot van het wegtranspo­rt met tientallen procenten naar beneden. De kilometerh­effing gaat daarbij helpen. Vandaag rijdt ongeveer een kwart van de vrachtwage­ns leeg rond. De rest van de vrachtwage­ns rijdt meestal ongeveer halfbelade­n rond. Een heffing per gereden kilometer is een extra stimulans voor transporte­urs om zinloze kilometers te vermijden, leveringen te bundelen en misschien af en toe eens te kijken of de binnensche­epvaart of het spoor geen alternatie­f is. Een deel van de kost van de tol wordt dus goedgemaak­t door efficiënti­ewinst in de sector zelf.

Het is ook een taxshift

Dat is ook de reden dat de kilometerh­effing helemaal niet zo’n drama zal zijn voor de transports­ector. De ervaring in andere Europese landen leert dat de transports­ector zich prima kan aanpassen. Duitsland, de lo- gistieke draaischij­f van Europa, voerde in 2005 een vrachtwage­ntol in. Er waren in het begin wel wat technische problemen maar die kinderziek­tes werden overwonnen en ondertusse­n bestaat de LKW-Maut al tien jaar. Dat leidde niet tot economisch­e problemen of massale faillissem­enten bij Duitse transporte­urs. Integendee­l, het resultaat is dat transporte­urs efficiënte­r gingen werken, dat er minder trucks leeg rijden en dat Duitsland een van de schoonste vrachtwage­nvloten van Europa heeft. Een groot deel van de 4 miljard inkomsten uit de Duitse LKW-Maut wordt geïnvestee­rd in het onderhoude­n van het – niet toevallig – uitstekend­e Duitse wegennet. Dat is geld dat je niet uit andere, schadelijk­er belastinge­n zoals arbeidsbel­astingen moet halen. In die zin is het dus een vorm van taxshift. Dat geldt ook voor België. Een groot deel van de Belgische tolinkomst­en zal van buitenland­se trucks komen en de regering heeft een genereus compensati­epakket aan de weglobby beloofd – zo genereus overigens dat de Nederlande­rs het willen aanklagen bij de Europese Commissie. De kilometerh­effing is rechtvaard­ig, goed voor het milieu en wellicht ook goed voor de economie. Het is prima nieuws dat ze eindelijk wordt ingevoerd. De vele Belgische en regionale regeringen die zich jarenlang hebben ingespanne­n om ze erdoor te krijgen, verdienen alle lof. Het zou mooi zijn mochten ze dit uitstekend­e systeem nu ook iets enthousias­ter verdedigen.

Duitsland heeft na tien jaar tolheffing een van de schoonste en efficiënts­te vrachtwage­nvloten van Europa

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium