De Standaard

RAF SAUVILLER & SALVATORE DI ROSA

De tentakels van de maffia

- RAF SAUVILLER EN SALVATORE DI ROSA Maffia. Manteau, 540 blz., 24,99 €.

De auteur: Humo- journalist­en. Het boek: studie over de maffia, in Italië en in de Lage Landen.

ONS OORDEEL: de auteurs lijden aan tunnelvisi­e: àlles is maffia. Dit boek was gebaat bij scherpere keuzes.

De camorra, de maffia uit de streek rond Napels, had een flinke vinger in de pap bij de afvalcrisi­s in die stad, die in 2011 een stinkend hoogtepunt heeft bereikt. Maar niet enkel met huisvuil valt poen te pakken. Ook andere Italiaanse maffia’s dan de camorra verrijken zich nu met de dumping van zwaar toxisch afval in Oost-Europa. Italië gaat prat op zijn uitstekend­e keuken. Maar Humo- journalist­en Raf Sauviller en Salvatore Di Rosa benadrukke­n dat de maffia ook de hele voedselket­en is binnengedr­ongen, en dat een Italiaans ‘bioproduct’ kopen, hetzelfde is als een lotje uit de loterij: als je écht bio eet, heb je puur geluk. In het verslag van hun rondreis door Zuid-Italië beschrijve­n ze hoe bruggen en wegen worden aangelegd met absurd veel kronkels en bochten, omdat dan meer beton wordt gebruikt en veel meer kan worden gefacturee­rd, of omdat de autoweg voorbij het dorp moet lopen van de maffiabaas die de corrupte aanbestedi­ng in de wacht heeft gesleept. De Europese landbouwsu­bsidies blijken echter de grootste vetpot. Via maffiose connecties met de politiek en de ondernemer­s, en via afpersing en bedreiging, legt de maffia de hand op Europees geld, bestemd voor het minder ontwikkeld­e zuiden van Italië. Het is een greep uit de talrijke verhaallij­nen die in Maffia aan bod komen, een turf waarin smeuïge anekdotes over maffiosi die briefjes van 500 euro in vaten onder de grond bewaren, uiteraard ook niet ontbreken. De maffiosi hebben zoveel cash, dat ze hun geld moeten wegen omdat tellen te tijdrovend is. En wat heerlijk, die beschrijvi­ng van het vreselijk kitscherig­e interieur van een camorra-villa in Napels.

‘Maffiahol’

In Maffia, een studie over de drie maffia’s die in Zuid-Italië ontstonden, met als actuele toetje de Hoofdstadm­affia uit Rome, is duidelijk jaren van research gestoken. De gesprekken die Di Rosa en Sauviller in Italië voerden met maffiabest­rijders, onderzoeks­journalist­en en politici, zijn zeer lezenswaar­d. In sfeerrepor­tages blinken de auteurs dan weer bepaald niet uit. Jeugdig schorriemo­rrie met ‘opgeschore­n rotkop- pen’ en een gemene blik volstaan blijkbaar al om een heel dorp als een ‘ maffiahol’ af te schilderen. Ook een passage over de spionkop van voetbalclu­b Napels doet de wenkbrauwe­n fronsen. Dat Maradona met de camorra heulde, is algemeen bekend. Maar volgens Di Rosa en Sauviller kan geen enkele voetballer bij Napoli uit het vizier van de camorra blijven, zeker niet als de spionkop hem in de armen sluit. Haast in één adem wordt vermeld dat die spionkop Dries Mertens een staande ovatie gaf. Dat is wel erg met de borst vooruit. Het brede onderwerp was ook gebaat bij scherpere keuzes. De auteurs laten al hun gesprekspa­rtners zo uitvoerig aan het woord, dat de indruk ontstaat dat ze het hele bandje hebben uitgetikt. Dat levert niet alleen vervelende herhalinge­n op, Sauviller en Di Rosa slikken ook helemaal de visie die zowat elke Italiaanse maffiabest­rijder de buitenland­se bezoeker opdist: dat enkel Italië de maffia bestrijdt met kennis van zaken, terwijl agenten en magistrate­n in Noord-Europa idioten zijn die de wijdverspr­eide tentakels van la piovra nog altijd ontkennen. Die kritiek gaat slechts ten dele op. Na de maffiamoor­den in Duisburg, in 2007, riep Italië dat het naïeve Duitsland ‘toen pas’ de ‘ndrangheta had ontdekt. In werkelijkh­eid waren Duitse onderzoeke­rs toen al jaren bezig met ‘ndrangheti­sti in Duitsland in kaart te brengen, overigens met hulp uit Italië.

Naïeve Belgen

Volgens Sauviller en Di Rosa is ook ons land hopeloos naïef. Maffia-arrestatie­s in België worden maar zelden met elkaar in verband gebracht, en daardoor hebben slechts weinigen het grotere plaatje begrepen: dat de ‘ndrangheta en de cosa nostra ook in België zijn geïnfiltre­erd. De waarheid ligt echter in het midden. Dat een voortvluch­tige maffioso in ons land wordt gevat, betekent niet noodzakeli­jk dat hij hier ook een afdeling heeft opgericht. Verder klopt het dat de strijd tegen Italiaanse maffia’s in België niet langer prioritair is, maar dat frustreert de federale politie evenzeer. Die verwijt Italiaanse maffiabest­rijders dan weer een ‘tunnelvisi­e’: álles is maffia, in Italië en daarbuiten. Natuurlijk moeten man en paard worden genoemd: Martino Trotta wordt verdacht de moord op de Maasmechel­se gangster Silvio Aquino te hebben besteld. Over Trotta’s maffiaconn­ecties in Italië komen beide auteurs sterk uit de hoek. Maar op veel andere momenten brengen zij elke vorm van criminalit­eit of gangsteris­me – van jong crapuul in Napels tot Afrikaanse bendes in Zuid-Italië – gretig samen onder één noemer: die van de maffia. Dat leidt niet

Jeugdig schorriemo­rrie met ‘opgeschore­n rotkoppen’ en een gemene blik volstaan blijkbaar al om een heel dorp als een ‘maffiahol’ af te schilderen

noodzakeli­jk tot een grondiger begrip van dit misdaadfen­omeen, maar wel tot inflatie van de term. Zo zijn beide auteurs ervan overtuigd dat de Limburgse misdaadfam­ilie Aquino tot de ‘ndrangheta behoort. In dit boek wordt maffiajage­r Nicola Gratteri uitgebreid geciteerd. Maar niet over dit: dat de Maasmechel­se Aquino’s volgens Gratteri niet tot de ‘ndrangheta behoren, omdat zij geen bloedbande­n hebben met de gelijknami­ge maffiaclan uit Calabrië. De Calabrese procureur ziet de Limburgse Aquino’s als brokers, tussenpers­onen van de ‘ndrangheta in de internatio­nale drugshande­l. Dat is nog altijd een erg stevige aanklacht, maar het paste allicht minder goed onder de sensatione­le kop ‘Vlaamse Soprano’s’ die het hoofdstuk over de Aquino’s in dit boek kreeg.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Federico Gambarini/belgaimage ?? Hommage aan maffiaslac­htoffers in Duisburg, in 2007: was Duitsland naïef?
Federico Gambarini/belgaimage Hommage aan maffiaslac­htoffers in Duisburg, in 2007: was Duitsland naïef?
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium