De Standaard

Gepest, depressief en uit op wraak

Het bloedbad in München heeft niets te maken met moslimterr­orisme. Of met extreem-rechts. Het is de daad van een eenzaat met een obsessie voor massale schietpart­ijen. Mogelijk kreeg hij hulp van een zestienjar­ige vriend.

- VAN ONZE REDACTRICE ANN-SOFIE DEKEYSER

BRUSSEL | Wanneer hij op vrijdag klaar is met zijn krantenron­de, neemt hij zijn rode rugzak. Hij stopt er een 9 millimeter-pistool en 300 patronen in en trekt de deur dicht van de flat waar hij met zijn ouders woont. Nooit zal hij er nog terugkeren. Hij heeft 22 juli uitgekozen voor zijn missie: in zo’n kort mogelijke tijd zo veel mogelijk slachtoffe­rs maken. De 18-jarige Duits-Iraanse Ali David Sonboly verstopt zich in de toiletten van een McDonald’s om zich voor te bereiden. Wanneer hij buitenkomt, schiet hij wild om zich heen. Onder anderen vier kinderen – van 14 en 15 – overleven hun maaltijd niet. Sonboly stapt naar buiten, positionee­rt zich met gespreide benen, mikt en schiet op vluchtende voorbijgan­gers. Dat laatste is te zien op amateurbee­lden. Daarna rent hij naar een hogergeleg­en parkeerter­rein vanwaar hij nog op een man probeert te schieten die hem vanop zijn balkon aanspreekt. Ook daar zijn video-opnames van. Die beelden circuleerd­en meteen na de schietpart­ij op het internet. Vader Sonboly herkende daarop zijn zoon en stapte zelf naar de politie. Op de vraag waarom Ali David negen mensen doodde en daarna zelfmoord pleegde, kon noch vader Sonboly noch zijn vrouw een antwoord geven. Beiden verkeerden afgelopen weekend nog te zeer in shock om te kunnen worden ondervraag­d. Een huiszoekin­g in hun appartemen­t in de wijk Maxvorstad­t leverde wel wat ophelderin­g over Ali Davids motieven. Op zijn kamer vonden de speurders een zelfgeschr­even manifest, waaruit blijkt dat de dader al een jaar lang zijn moordplan voorbereid­de. Ook verzamelde hij krantenber­ichten over massaschie­tpartijen. Dat hij het vuur opende exact vijf jaar nadat de extreem-rechtse Anders Breivik 77 slachtoffe­rs maakte op het Noorse eiland Utøya, is hoogstwaar­schijnlijk geen toeval. Volgens medescholi­eren gebruikte hij een foto van Breivik als profielfot­o op WhatsApp. Net als Breivik koos Sonboly er bewust voor jonge slachtoffe­rs te maken, op een vrouw van 45 na zijn alle doden jonger dan 22.

’Ik ben in behandelin­g’

‘Door jullie schuld ben ik zeven jaar lang gepest’, riep de dader. ‘En nu moet ik een pistool kopen en jullie neerschiet­en.’ Een oude klasgenoot zou, volgens DailyMail, hebben toegegeven dat ze Sonboly elke dag pestten. ‘Hij riep dan altijd terug dat hij ons zou vermoorden.’ Buren en kennissen omschrijve­n Sonboly als een verlegen en geïsoleerd­e jongen. Hij zou geen vrienden hebben gehad. Wraak nemen op scholieren kan een verklaring zijn voor de jonge leeftijd van zijn slachtoffe­rs. Het gaat echter niet om jongeren die Sonboly persoonlij­k kende. Zijn schoolresu­ltaten waren ook niet al te best; hij slaagde niet voor zijn laatste examens, tot frustratie van zijn ouders. ‘Ik ben in behandelin­g’, ook dat riep de dader tijdens zijn vlucht. De politie bevestigde dat hij in 2015 twee maanden opgenomen is in een gesloten instelling en nog ambulante zorg onderging. Er zijn ook doktersvoo­rschriften en medicijnen gevonden die wijzen op een angststoor­nis en depressie. Het Duitse dagblad Bild sprak met een gamer die Sonboly kende van de gamesite Steam. Sonboly was er actief onder de namen ‘Psycho’, ‘Bis ich keinen Sinn mehr sehe’, ‘Wir spielen dieses Spiel bis zum Tod’ en ‘Godlike’. Volgens zijn medespeler dreigde hij ermee an-

Opvallend is dat de meeste van Sonboly’s slachtoffe­rs allochtone roots hebben

dere spelers te komen halen en neer te schieten. Het was echter op Facebook dat hij zijn slachtoffe­rs lokte. Hij riep er jongeren op om naar de McDonald’s aan het Olympia-winkelcent­rum af te zakken. Hij, of eigenlijk zij – Sonboly gebruikte een vals profiel met een meisjesnaa­m – zou er trakteren. Een zestienjar­ige vriend zou hem daarbij hebben geholpen. Die is zondag door de politie gearrestee­rd. Uit een eerste doorlichti­ng van de computer van Sonboly blijkt dat hij het moordwapen, een Glock-17 met een kaliber van 9 millimeter, illegaal kocht via Darknet (een soort verborgen internet waarop surfen volledig anoniem blijft, heel populair bij criminelen). Experts gaan ervan uit dat het gaat om een oorspronke­lijk Tsjechisch of Slovaaks wapen dat onklaar is gemaakt en verkocht is als decoraties­tuk. Dergelijke wapens worden geregeld door technisch onderlegde criminelen weer gebruikskl­aar gemaakt. Dat moet ook hier gebeurd zijn. Het serienumme­r is van het pistool afgevijld. Hoe Sonboly aan de kogels kwam, is nog niet bekend. Hij heeft 57 schoten gelost. De honderden extra kogels tonen aan dat hij wellicht nog veel meer slachtoffe­rs wou maken, maar werd opgejaagd door de 2.300 opgetromme­lde agenten. Opvallend is dat de meeste van zijn slachtoffe­rs allochtone roots hebben (drie Turken, drie Kosovaren en een Griek). Sonboly riep tijdens zijn raid dat hij Turken haatte. Hij voelde zich vernederd door Turkse en Arabische klasgenote­n. Zelf is hij, net als zijn jongere broer, in München geboren, waar zijn Iraanse ouders begin jaren negentig arriveerde­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium