De Standaard

Dader Charleroi tot twee keer toe uitgewezen

IS HEEFT MACHETE-AANSLAG IN CHARLEROI OPGEËIST De 33-jarige Algerijn Khaled Babouri hakte zaterdagna­middag met een machete in op twee agenten, die zware verwonding­en opliepen. Terreurorg­anisatie Islamitisc­he Staat eiste de aanslag op. De vraag is of hij a

- (jfja, yd)

Khaled Babouri, de Algerijn die in Charleroi twee agentes verwondde met een machete, was bij de politie gekend. Hij was ook illegaal in het land en zelfs al tot twee keer toe uitgewezen, zonder gevolg. ‘Gedwongen terugkeer naar Algerije is al jaren problemati­sch’, reageert staatssecr­etaris Theo Francken (N-VA).

| De aanslag zaterdag op een politiekan­toor in Charleroi, die intussen door terreurgro­ep IS is opgeëist, creëert politieke spanning nu blijkt dat de dader, de 33-jarige Algerijn Khaled Babouri, helemaal niet in ons land had mogen zijn. Tot twee keer toe kreeg de man, die sinds 2012 illegaal in België verbleef en gekend was bij de politiedie­nsten voor criminele feiten, het bevel om het grondgebie­d te verlaten. Maar dat legde hij telkens naast zich neer, met alle gevolgen van dien. De zaak is vervelend voor de staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA), die een prioriteit maakt van het terugsture­n van illegale criminelen. Gemiddeld worden er volgens Francken nu maandelijk­s 120 gerepatrie­erd naar hun land, vroeger lag dat gemiddelde op 50. Maar Babouri was daar dus nooit bij. In een reactie wijst Francken daarvoor naar de nationalit­eit van de terrorist. ‘Gedwongen terugkeer naar Algerije is al ja- ren problemati­sch, ondanks jaren van Europese en bilaterale onderhande­lingen. Na het akkoord dat met Marokko werd bereikt, moet er nu eindelijk een akkoord komen met Algerije, bij voorkeur onder Europees mandaat, zo niet bilateraal.’

Gesloten centrum

Doordat Algerije moeilijk akkoord gaat met repatriëri­ngen, is het ook moeilijk om Algerijnen zoals Babouri, in afwachting van hun uitzetting, vast te houden in een gesloten centrum. Daarbij komt dat er plaatsgebr­ek is in die centra, met een totale capaciteit van zo’n 600 plaatsen. Aan kleine criminelen zoals Babouri, wiens naam niet op een terreurlij­st stond, wordt dan geen prioriteit gegeven. Ook dat plaatsgebr­ek is een oud zeer waar Francken wat aan wil doen. Hij belooft tegen de eerstvolge­nde vergaderin­g van het kernkabine­t met voorstelle­n te komen. ‘We moeten de capaciteit in de centra drastisch opdrijven, want ondanks de recente, forse capaciteit­sverhoging kampen we met een acuut plaatsteko­rt.’ De twee gewonde agentes werden gisteren uit een kunstmatig­e coma gehaald. Hun toestand is stabiel, maar ze liepen beiden ernstige verwonding­en op in het aangezicht. Premier Charles Michel (MR) prees tijdens een bezoek aan Charleroi hun ‘koelbloedi­ge optreden, waardoor erger is voorkomen’.

‘De verschille­nde gemeenscha­ppen hebben altijd vreedzaam samengelee­fd in Charleroi’ Lokaal politiewoo­rdvoerder

DAVID QUINAUX zegt verrast te zijn geweest door de machete-aanval in zijn stad.

| Khaled Babouri, een Algerijn die al vier jaar illegaal in ons land verbleef, wandelde zaterdagmi­ddag om twee voor vier richting de toegangsde­uren van het politiecom­missariaat. Voor hij kon binnengaan, moest hij nog een sas passeren, waar een eerste toegangsco­ntrole werd gedaan. Die bijkomende veiligheid­smaatregel was genomen na de aanslagen van 22 maart in Brussel. Twee agenten, Hakima en Corinne, wilden de 33-jarige man controlere­n. Ze vroegen hem om zijn rugzak te openen voor een controle. En toen ging het plots snel. Hij haalde er een machete uit en begon om zich heen te hakken. Met gruwelijke gevolgen. Eerst raakte hij Hakima, vol in het gezicht. Daarna was Corinne aan de beurt. Zij werd gestoken. Hakima slaagde er tijdens die aanval wel in haar wapen te trekken en twee kogels af te vuren. Een collega die het drama zag gebeuren, trok ook een wapen en schoot Babouri dood.

Ontmijning­sdienst

Er ontvouwde zich onmiddelli­jk een politiemac­ht. De ontmijning­sdienst Dovo kwam ter plaatse om de rugzak te onderzoeke­n, maar er werden geen wapens of explosieve­n aangetroff­en. De twee agentes werden zwaargewon­d afgevoerd. Hakima was er het ergste aan toe. Zij werd van oor tot oor gesneden. Haar neus zou volledig verminkt zijn. Bij Corinne werden er drie diepe snijwonden vastgestel­d. Een cruciale zenuw werd geraakt, waardoor ze haar mond niet meer open of Pr te te by P r e s s R e a d e r. c o m

dicht kan doen. Gisteravon­d waren de twee vrouwen ontwaakt uit hun kunstmatig­e coma. Hun toestand was stabiel, maar ze zullen nog verschille­nde operaties moeten ondergaan, waaronder plastische chirurgie.

Terroristi­sch motief

Volgens het federaal parket zijn er sterke aanwijzing­en dat de aanval van Khaled Babouri is ingegeven door een terroristi­sch motief. Omstaander­s hoorden hem tijdens zijn raid ‘Allahu Akbar’ – Arabisch voor ‘God is groot’ – roepen. Onderzoeke­rs pluizen nu zijn hele leven uit. Er werden zaterdagna­cht nog huiszoekin­gen uitgevoerd in de regio Charleroi. Ook gisteravon­d vond er nog een huiszoekin­g plaats bij een Algerijnse familie, waar de politie eerder al geweest was, meldde het VTM nieuws. De terrorisme­speurders willen uitsluitse­l of de man een lone wolf was die op eigen initiatief opereerde, of dat hij slechts een schakel is binnen een ruimere, radicale entourage. Voorlopig lijkt het om het eerste te gaan.

‘Soldaat van IS’

Terreurorg­anisatie Islamitisc­he Staat eiste de aanslag gisteren op via nieuwsagen­tschap Amaq. ‘Hij was een soldaat van IS en voerde deze aanslag uit na onze oproep om burgers van de coalitie van kruisvaard­ers om te brengen’, klinkt het. Al zijn daar nog geen bewijzen van. Het is niet duidelijk of Babouri effectief in Syrië is geweest of dat hij mogelijk geïnspiree­rd werd door eerdere aanslagen.

Illegaal

Wat wel geweten is over de 33-jarige man, is dat hij al enkele jaren bij zijn broer woonde in Farciennes, een gemeente vlak bij Charleroi. Illegaal, want de Algerijn beschikte niet over de nodige verblijfsv­ergunninge­n om in ons land te mogen wonen. Om financieel rond te komen, kluste hij bij in het zwart. Het federaal parket zei nog dat Babouri wel degelijk gekend was bij de politiedie­nsten. Niet op verdenking van terrorisme, maar wel in het kader van het ‘gemeen recht’. Over welke misdrijven het precies gaat, kon het federaal parket niet kwijt. Wat vaststaat, is dat Babouri in de voorbije vier jaar twee keer het bevel kreeg om het grondgebie­d te verlaten. Maar de Algerijn legde die bevelen telkens naast zich neer. Premier Charles Michel (MR) en de burgemeest­er van Charleroi, Paul Magnette (PS), brachten gisternami­ddag in Charleroi nog een bezoek aan de neergestok­en agentes. ‘We hadden een aangrijpen­de ontmoeting met de familie. Die mensen hebben hun bezorgdhed­en uitgedrukt’, aldus Magnette. ‘Ik sta erop om het heldendom en profession­alisme van de drie politieage­nten te belichten. Ze hebben zonder twijfel talloze levens gered, maar zijn daarbij gewond geraakt. Dat bewijst dat de controlepo­st die er al was, efficiënt werkt.’

Luik

Gisterocht­end was er ook nog even paniek in Luik. Een man liep er rond met een machete en een luchtdrukp­istool. De twintiger van Turkse afkomst kon opgepakt worden, ondertusse­n is er over zijn aanhouding beslist. De man is niet gekend bij het gerecht.

Babouri was gekend bij de politiedie­nsten. Niet op verdenking van terrorisme, maar wel in het kader van het ‘gemeen recht’

 ?? Nicolas Maeterlinc­k/belga ?? In het politiekan­toor van Charleroi leven de agenten mee met hun gewonde collega’s Hakima en Corinne.
Nicolas Maeterlinc­k/belga In het politiekan­toor van Charleroi leven de agenten mee met hun gewonde collega’s Hakima en Corinne.
 ?? Reuters/belga ?? De aanvaller werd tegengehou­den aan een controlepo­st voor het kantoor, en sloeg daar toe.
Reuters/belga De aanvaller werd tegengehou­den aan een controlepo­st voor het kantoor, en sloeg daar toe.
 ??  ??
 ?? Rr ??
Rr
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium