De Standaard

De vloek van Algerije

Er moest ooit een ongeluk van komen. Al jaren slaagt ons land er niet in om Algerijnen zonder papieren uit te wijzen. Ook Theo Francken niet. Het Maghreblan­d is de zwakste plek in het terugkeerb­eleid omdat het elke medewerkin­g weigert.

- VAN ONZE REDACTEUR YVES DELEPELEIR­E

| Khaled Babouri, de Algerijn die zaterdag twee politieage­nten in Charleroi met een machete verwondde en zich daarbij waarschijn­lijk liet inspireren door een oproep van IS, had nooit in ons land mogen zijn. Hij was hier illegaal en had al twee keer het bevel gekregen om ons land te verlaten. De reacties op sociale media bleven dan ook niet uit. Waarom heeft de regering die man gewoon niet op het vliegtuig gezet? Omdat dat niet eenvoudig is, om niet te zeggen: bijna onmogelijk. Algerije weigert al jarenlang mee te werken aan de repatriëri­ng van landgenote­n, en die medewerkin­g is cruciaal. Zo moet de Algerijnse ambassade in Brussel helpen bij de identifica­tie van een landgenoot die geen documenten heeft. Ze moet ook een ‘laissez-passer’ afleveren waarmee de teruggestu­urde persoon in Algerije door de douane raakt. In beide gevallen doet de ambassade moeilijk. Meestal laat ze de identifica­tieprocedu­re zolang aanslepen dat de Dienst Vreemdelin­genzaken genoodzaak­t is om een vastgehoud­en Algerijn weer vrij te laten. Volgens de wet mag een vreemdelin­g niet nodeloos lang worden opgesloten.

Beperkte plaatsen

Dat is ook de reden waarom Vreemdelin­genzaken amper illegale Algerijnen opsluit, tenzij het om echt zware gevallen gaat. ‘Je moet mij niet zeggen dat er nog altijd tienduizen­den illegalen rondlopen in België. Dat is heel frustreren­d voor mij, voor mijn diensten en voor de politie’, zei staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) gisteren aan VTM. Bovendien zijn de plaatsen in gesloten centra beperkt en verkiest Vreemdelin­genzaken per centrum om maar een bepaald percentage vreemdelin­gen uit de Maghreb-landen op te sluiten om problemen en conflicten te vermijden (zoals tijdens de ramadan). Uit een analyse van het federaal migratiece­ntrum Myria blijkt dat 96 procent van de Algerijnen zonder papieren die in 2014 administra­tief werden aangehoude­n alleen een bevel kregen om het grondgebie­d te verlaten. Sans-papiers zijn zich daar zo goed van bewust, dat ze vaak valselijk beweren Algerijn te zijn in de hoop niet te worden opgesloten en gerepatrie­erd. Het is een van de grote frustratie­s van Francken dat hij zelfs met zijn succesvoll­e acties tegen illegale dieven en drugsdeale­rs in de steden maar geen vat krijgt op de Algerijnen, omdat hij ze steeds moet laten gaan. Vorig jaar nog uitte hij zijn ongenoegen over het probleem dat hij als oppositiel­id altijd heeft aangeklaag­d: ‘Algerije werkt niet mee en ik kan dat niet tolereren. Het kan niet zijn dat zij hun onderdanen niet terugnemen.’ De samenwerki­ng met andere Maghreb-landen, zoals Marokko en Tunesië, is wel al (veel) verbeterd. Met Marokko heeft ons land een terugnamea­kkoord. Ook met Algerije moet er volgens Francken dringend een komen, bij voorkeur onder druk en mandaat van Europa.

Dit jaar al 909 criminelen gerepatrie­erd

Francken is er als de dood voor dat hijzelf en zijn partij de prijs zouden betalen voor een incident dat niet los kan worden gezien van een falend terugkeerb­eleid, terwijl hij net doet wat zijn voorganger­s lang niet hebben gedaan: focussen op de gedwongen terugkeer van illegale criminelen. Dit jaar (tot juli) werden al 909 illegale criminelen vanuit de gevangenis gerepatrie­erd. In heel 2015 waren dat er 1.434, een verdubbeli­ng ten opzichte van het jaar daarvoor. 32 procent van alle gerepatrie­erde vreemdelin­gen was vorig jaar crimineel, in 2013 was dat maar 17 procent. Ondanks het tekort aan plaatsen in gesloten centra, realiseerd­e de DVZ vorig jaar ook 6,6 repatriëri­ngen per plaats. In 2013 waren dat er nog 6,1.

‘Je moet mij niet zeggen dat er nog altijd tienduizen­den illegalen rondlopen in België. Dat is heel frustreren­d’ THEO FRANCKEN (N-VA) Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie

 ?? Belga ?? Theo Francken.
Belga Theo Francken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium