De Standaard

Lager dreigingsn­iveau voor politie zet kwaad bloed

VOORLOPIG GEEN EXTRA VEILIGHEID­SMAATREGEL­EN NA AANSLAG CHARLEROI Het dreigingsn­iveau voor de politie blijft tot nader order lager dan dat voor de rest van de bevolking, zelfs na de aanslag in Charleroi. De regering vaardigt bovendien voorlopig geen extra

- VAN ONZE REDACTEUR JAN-FREDERIK ABBELOOS

| Na de aanslag in Charleroi eisen de politievak­bonden dat het dreigingsn­iveau voor de politie opgetrokke­n wordt naar niveau 3, net zoals in de rest van het land. Ter herinnerin­g, niveau 3 is het op een na hoogste niveau en betekent dat een aanslag ‘ mogelijk en waarschijn­lijk’ is, iets wat na zaterdag meer dan bewezen lijkt wat de politie betreft. Toch houdt het Ocad, dat onafhankel­ijk van regering en politie de dreiging inschat, het voor de politie op niveau 2, waarbij een aanslag ‘ weinig waarschijn­lijk’ is. Al komt daar wel bij ‘dat verhoogde waakzaamhe­id’ geboden is – vandaar dat gesproken wordt over niveau 2+. De reden: in alle communicat­ie roept Islamitisc­he Staat al enige tijd op om ‘soft targets’ te raken, bij voorkeur plaatsen waar veel burgerslac­htoffers kunnen worden gemaakt. Concrete elementen over een aanslag op ‘hard targets’, zoals politiekan­toren, had Ocad niet. Dat een naar alle waarschijn­lijkheid lone wolf nu toch een aanslag pleegt, die zelfs opgeëist wordt door IS, verandert niets aan die analyse.

‘Geen nulrisico’

‘Dit is onverklaar­baar’, vindt Vincent Houssin van politievak­bond VSOA. Hij wil dat niveau 2+ toch 3 wordt, ‘ongeacht de gevolgen en de daaraan verbonden kosten’. Dat is vooral een oproep aan de regering, die beslist hoe er concreet gereageerd wordt op een be- paald dreigingsn­iveau. Maar binnen de regering-Michel valt te horen dat er al een hele batterij aan maatregele­n is genomen om de politie beter te beschermen. Zo wordt afgeraden om buiten de uren in uniform rond te lopen, kunnen agenten hun dienstwape­n meenemen naar huis, dragen ze kogelvrije vesten en worden bezoekers gecontrole­erd aan de ingang van het politiekan­toor. ‘En die maatregele­n hebben in Charleroi hun nut bewezen’, onderstree­pt minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA), die minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) vervangt. De aanslag in Charleroi gebeurde voor de ingang van het commissari­aat, ter hoogte van het veiligheid­sas. ‘Zonder die controlepo­st kon de tol veel zwaarder zijn’, be-

‘Te vrijblijve­nd’

sluit Vandeput, ‘Maar een politiekan­toor blijft de directe lijn tussen politie en burger. Je kan er geen nulrisico garanderen.’ Voorlopig houdt de regering het daarom bij een communiqué om alle commissari­aten te herinneren aan de extra voorzorgsm­aatregelen die ze zelf kunnen nemen. ‘Daar wringt net het schoentje’, zegt Vincent Houssin van de VSOA. ‘De politiezon­es wordt aangeraden om het nodige te doen, maar dat is veel te vrijblijve­nd. De regering zou ze moeten verplichte­n. Bij dreigingsn­iveau 3 mogen agenten alleen per twee en gewapend patrouille­ren, vandaag is dat niet verplicht. En net omdat het dreigingsn­iveau niet langer 3 is, zijn er sommige korpschefs die de zaken minder opvolgen.’ Houssin wijst er ook op dat extra beveiligin­g extra kosten en personeel met zich meebrengt. ‘De regering moet de nodige beveiligin­g verzekeren en daar de middelen voor vrijmaken.’ De regering worstelt met de onvrede binnen de politie. Nog deze week komt er overleg om te zien of er meer beveiligin­g nodig is.

‘De politiezon­es wordt nu aangeraden om het nodige te doen. De regering zou ze moeten verplichte­n’ VINCENT HOUSSIN

Pr i n te d an d di s t r i b u te d by

 ?? Nicolas Maeterlinc­k/belga ?? De Hertogsstr­aat, waar premier Charles Michel zijn persconfer­entie gaf, werd hermetisch afgesloten.
Nicolas Maeterlinc­k/belga De Hertogsstr­aat, waar premier Charles Michel zijn persconfer­entie gaf, werd hermetisch afgesloten.
 ?? Blg ?? Binnen de regering valt te horen dat er al veel maatregele­n genomen zijn. ©
Blg Binnen de regering valt te horen dat er al veel maatregele­n genomen zijn. ©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium