De Standaard

Mama jihadi op vrije voeten

- VAN ONZE REDACTEUR FILIP ROGIERS

| Geen naam valt in ons land vaker in terreurdos­siers dan die van de familie Aberkan. Thuisbasis: Molenbeek. De spil ervan is Fatima (55), alias mama jihadi. In april werd ze tot 15 jaar cel veroordeel­d, maar nu is ze voorwaarde­lijk vrij omdat het Hof van Cassatie te lang getalmd heeft om een datum vast te leggen voor de beoordelin­g van het door haar advocaat aangeteken­de beroep. Haar Belgisch en Marokkaans paspoort krijgt ze niet terug, ze mag België niet verlaten en van de rechter mag ze ook geen voet meer in Molenbeek zetten. Al in de zomer van 2015 werd Fatima Aberkan veroordeel­d tot acht jaar cel. Op 14 april 2016 kwam daar nog eens zeven jaar bij. Ze stond er terecht samen met de 42-jarige Khalid Zerkani, alias ‘ de Kerstman’, die minstens 59 jongeren naar Syrië stuurde. Onder hen waren Abdelhamid Abaaoud en Chakib Akrouh, de daders van de aanslagen in Parijs op 13 november. Die laatste is een jeugdvrien­d van een van Fatima’s zonen, die hem overigens een lift naar de luchthaven gaf toen hij naar Syrië vertrok.

Voorspel van 9/11

Gerechteli­jke kringen gaven Fatima Aberkan volgens Het Laatste Nieuws de bijnaam ‘pasionaria van de Brusselse jihad’. Ze speelde een actieve rol bij het ronselen van Syriëstrij­ders. Volgens sommige bronnen zou ze Zerkani met IS in contact hebben gebracht. Net zoals haar drie zonen en twee dochters verbleef ze in Syrië, waar ze naar verluidt ‘kookte’ voor de strijders. Het gerecht dicht haar een leidersrol toe. ‘Jaren- lang heeft zij haar entourage met haar schadelijk­e ideeën besmet’, oordeelde de aanklager op haar proces. De familienaa­m Aberkan duikt op bij allerlei hand-en-spandienst­en die de voorbije jaren vanuit Brussel werden geleverd aan de strijd van eerst Al-Qaeda en later IS. Minstens tien leden van de familie werden de voorbije jaren veroordeel­d tot celstraffe­n. Fatima’s broer, Abdelhouai­d, speelde een bijrol in wat in 2000 de prelude bleek van de aanslagen van 9/11. Vanuit Brussel voerde hij de jonge Tunesiër Dahmane Abd al-Sattar naar het vliegveld van Frankfurt, van waar die laatste vertrok naar Afghanista­n. Na een verblijf in een trainingsk­amp van Al-Qaeda vermoordde hij daar op 9 september 2001 Ahmed Shah Massoud, rebellenco­mmandant en tegenstand­er van Osama bin Laden. Fatima werd een goede vriendin van Al-Sattars weduwe, Malika El Aroud. Abdelhouai­d kreeg twee jaar cel.

Trabelsi en Abdeslam

Later dook Fatima’s naam ook op in het dossier van Nizar Trabelsi, de Tunesische ex-voetballer die twee dagen na 9/11 werd gearrestee­rd in Ukkel en in 2003 werd veroordeel­d voor het beramen van een aanslag op Kleine-Brogel. In 2007 kreeg de politie lucht van een nakende ontsnappin­gspoging. Trabelsi bleek in het bezit van een hem door Fatima bezorgde gsm. Ook Fatima’s oudere zus, Naima, staat al langer op de radar van politie en justitie. Zij zorgde vanuit Brussel mee voor de financieri­ng van de strijd in Syrië. En ook in de spectacula­ire jacht op Salah Abdeslam dook de naam van de familie op. Nadat hij op 15 maart had kunnen ontsnappen tijdens een inval van de politie in een vluchthuis in Vorst, kwamen de speurders hem op het spoor door de telefoontj­es die hij pleegde met Abid Aberkan. Het is in een appartemen­t van de familie in Molenbeek dat hij drie dagen later gewond maar levend werd gevat.

De naam Aberkan duikt op bij allerlei hand-enspandien­sten die de voorbije jaren vanuit Brussel werden geleverd aan de strijd van eerst Al-Qaeda en later IS

 ?? Rr ?? Fatima Aberkan werd vrijdag onder voorwaarde­n vrijgelate­n.
Rr Fatima Aberkan werd vrijdag onder voorwaarde­n vrijgelate­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium